Létezik a Fomalhaut b, és Szauron szeme körül kering

Csillagászok megerősítették, hogy a korábban volt-nincs planétaként emlegetett Fomalhaut b valóban létezik, és elég valószínűtlen pályán kering a csillaga körül. 

A Fomalhaut nevű csillag az egyik legfényesebb csillag az égen. Csupán 25 fényévnyire található tőlünk, amely csillagászati léptékben egyáltalán nem nagy távolság. Fiatal, mindössze néhány százmillió éves, és egy vastag törmelékgyűrű veszi körül, amely még a csillag keletkezésének idejéből maradt vissza.

Tipp: A volt-nincs bolygó

2008-ban a csillagászok bejelentették, hogy a Fomalhaut körül egy masszív, a Jupiternél is nagyobb és tömörebb bolygó kering. A törmelékgyűrűben haladó Fomalhaut b-ről a Hubble űrteleszkóp készített fotókat 2004-ben és 2006-ban. A lélegzetelállító fotókon jól látható, hogy a csillag körüli törmeléksáv a Gyűrűk Urából ismert Szauron szeméhez hasonlóan gyűrűzik.

Aztán 2010-ben a Fomalhaut b ismét feltűnt a felvételeken, de akkor már annyira eltávolodott a csillagtól, hogy a kutatók úgy hitték, biztosan nem lehet bolygó.

2012-ben azonban ismét visszatért, és néhány teleszkópnak sikerült is felvételt készíteni róla – olvasható a Wired portálon. Kutatóknak sikerült néhány lehetséges keringési pályát felvázolniuk: a bolygó nagyon excentrikus pályán halad a csillagához képest. Van olyan időszak, amikor 40 csillagászati egységnyire közelíti meg a Fomalhautot (ez 40 Föld-Nap távolságot jelöl), de eltávolodik tőle akár 350 egységre is.

Tipp: Az ALMA vizsgálja a Fomalhautot

Néhányan úgy gondolják, hogy a bolygó nem a törmeléksávban, hanem alatta vagy felette mozog.