Lebetegedett a Kepler

A Keplert irányító kutatócsoport hibát észlelt az űrtávcső egyik reakciós kerekében, ezért a tudományos missziót tíz napra megszakította. Ha a problémát nem sikerül megoldani, a misszió akár örökre le is állhat.

A NASA tegnap jelentette be, hogy a Kepler kutatócsoportja a sikeres Quarter 15 művelet után, január 11-én súrlódást észlelt a negyedik reakciós keréknél. A tudományos missziókat ezért most tíz napra leállítják, és olyan helyzetbe forgatják a Keplert, hogy ne kelljen használnia egyetlen kerekét sem.

Tipp: Negyvenkét újabb planétát fedeztek fel az amatőr bolygóvadászok

A reakciós kerekek pontosan irányítják az űrtávcsövet. A Kepler négy kerékkel rendelkezik: három szükséges a navigációhoz, egy pedig B-tervként került fel a szerkezetre, azért, hogy ha esetleg valamelyik meghibásodna, ne kelljen lefújni a missziót. A tartalék kerék azonban 2012 júliusában tönkrement, így a maradék három már szükséges ahhoz, hogy a Keplert irányítani lehessen.

A reakciós kerék (Ball Aerospace)

A tíz napos szünet után a kutatók két-három napon belül megállapítják, hogy a kerék helyreállt-e, és folytatható-e a misszió. A NASA-nak egyébként sincs szerencséje a reakciós kerekekkel: a Dawn űrszondának is tönkrement kettő a négyből, de mivel a Vestát és Cerest vizsgáló szondának nincs szüksége olyan pontos helyezkedésre, mint a Keplernek, a maradék kettővel is folytathatta útját.

Tipp: Lakható bolygóra bukkantak

A Kepler misszióját 2016-ig meghosszabbították, hogy további néhány évig kereshessen a Földhöz hasonló, az élet hordozására alkalmas bolygókat a galaxisban.