Japán a szélenergia felé fordul

A fukusimai katasztrófa után a japán kormány a megújuló energiák felé fordul: a világ egyik legnagyobb nyílt vízi szélerőműtelepét építi meg. Az erőművek akár egymillió otthont is elláthatnak árammal.

2011-ben 9-es erősségű földrengés rázta meg a Földet a japán partoktól nem messze, majd a szigetországot hatalmas cunami sújtotta – akkora, hogy a fukusimai atomerőmű nagy részét elpusztította. Ennek következtében a környező falvakra azonnal sugárzás terjedt szét, súlyosan rongálva a helyi élővilágot. Nem csoda hát, hogy a japán kormány az ország energiájának nagy részét nyújtó atomenergiától a megújuló energiák felé fordul.

Tipp: A világ legnagyobb szélerőműve

A világ jelenlegi legnagyobb szélerőműtelepe az Egyesült Királyságban található, a 140 turbina itt 504 megawattot termel. Japán 143 turbinát szeretne felhúzni nyílt vízen, amely nagyjából egy gigawattnyi áramot termel majd – ez az atomerőmű által termelt 21%-a. Így is közel egy millió otthont láthat el árammal – olvasható a Discovery News portálon.

Isihara Takesi, a Tokiói Egyetem kutatója elmondta a New Scientistnek, hogy a parkot úgy tervezik, hogy a lehetséges nagyobb földrengéseknek és cunamiknak is ellenálljon.

Tipp: 2030-ra a szél jelentheti a megoldást energiaszükségletünk egyötödére

A park létrehozásának első fázisa az lesz, hogy egy 2 megawattos turbinát építenek meg, amely 200 méter magas lesz. Ha ez a vállalkozás sikeresnek bizonyul, megkezdődhet a többi szélkerék felépítése.

Főkép: Modern Conservative History