Az Adélie-pingvinek igazi gyilkológépek

Az Adélie-pingvinek a legaranyosabb pingvinek közé tartoznak – akkor, ha nem vagy része az étlapjuknak. Japán kutatók ugyanis kiderítették, hogy a madarak prédájukkal különösen kegyetlenül bánnak.

A Japán Nemzeti Sarkkutatói Intézet által végzett megfigyelések kiderítették, hogy az Adélie-pingvinek (Pygoscelis adeliae) különösen kegyetlen ragadozók. Ahogy a táplálékért a vízbe csobbannak, rögtön hatékony gyilkológépekké válnak – olvasható a Reuters hírei között.

“Mondhatni, az állatok lopakodó üzemmódra váltanak” – nyilatkozta Vatanabe Juki, az Intézet kutatója. – “ Észrevétlenül közelítik meg a gyanútlan prédájukat.”

Tipp: Világító halakra vadásznak a fókák

A kutatóknak sikerült felvételeket készíteni a pingvinek táplálkozási szokásairól a rájuk illesztett kamerák segítségével. Korábban is tapasztottak az állatokhoz kamerákat, de ezek csupán néhány órás videót tudtak készíteni, ami legtöbbször édeskevés volt ahhoz, hogy a pingvinek táplálkozását rögzíteni tudják.

Ezúttal két kamerát is erősítettek minden állatra: az egyik előre, a másik hátrafelé készített felvételt. Ezen kívül jeladót is szereltek a pingvinekre, amely rögzítette, merre járnak éppen.

A videón szereplő pingvin éppen egy krillre vadászik, amely egy rákféle – a préda szemmel láthatólag megpróbál elmenekülni, de a pingvin nem kegyelmez, és egyben lenyeli.

Tipp: Pulóverrel a szennyeződés ellen

“Korábban nem tudtuk, hogy a pingvinek közvetlenül vadásznak a krillekre” – magyarázza Vatanabe. -”Azt hittük, hogy csak véletlenül nyeltek le egyet-egyet, amíg valódi prédát, halat kutatnak.”

Az Adélie-pingvinek a felesleges energiát is megspórolják maguknak: ahelyett, hogy a vízben keresnék az élelmet, a jégen állva kilesik, ahogy egy gyanútlan krillraj közel ér hozzájuk, és csak akkor indulnak vadászni.

Ha a pingvinek kutatása befejeződött, a japán kutatócsoport ugyanezzel a módszerrel akarja vizsgálni a cápák táplálkozási szokásait is.

A pingvinekről készült videóból itt találhattok részleteket!

Fotók: elstonhill.com