Az ámbráscetek befogadták a beteg delfint

Egy csapat ámbráscet befogadott egy gerincrendellenességgel született palackorrú delfint – a kutatók egyelőre nem tudják mivel magyarázni az egyébként elég félénk állatok különös vendégszeretetét.

A delfin a világtenger egyik legbarátságosabb, szociálisan igen aktív állatfaja. Gyakran látni más emlősökkel együtt úszni, falkába verődni – ellentétben a nagy ámbráscetekkel, amelyek igencsak félénk állatok, és leginkább csak saját fajtájukkal érintkeznek. Ez az egyik oka annak, hogy ennyire nehéz őket megfigyelni.

Fotó: Alexander D. M. Wilson/Aquatic Mammals

A berlini Leibniz Édesvízi Ökológiai és Halászati Intézetének (Leibniz Institute of Freshwater Ecology and Inland Fisheries) kutatói, Alexander Wilson és Jens Krause éppen ezért igencsak meglepődtek, amikor az Azori-térség Pico nevű szigetének közelében felfedezték, hogy egy ámbráscetcsapat tagjai közé fogadott egy beteg palackorrú delfint. Az állatok nem csak hogy tolerálták a delfin jelenlétét, de gyakran interakcióba is léptek vele.

Tipp: Az Első Magyar Ámbráscet Expedíció

A kutatók nyolc napon keresztül vizsgálták a különös társulást, ez idő alatt hatszor merültek le a cetekhez. “Nagyon úgy nézett ki, hogy valamilyen oknál fogva elfogadták a delfint” – olvasható Wilson nyilatkozata a Science magazin weboldalán. -”Nagyon barátságosak voltak vele.”

Fotó: Alexander D. M. Wilson/Aquatic Mammals

A delfin valószínűleg azért szegődött a cetcsapathoz, mert sajátjai kitaszították maguk közül születési rendellenessége miatt. Az állat gerince szinte szabályos “S” alakra ferdült, ezért valószínűleg nem tudott együtt úszni a gyorsan mozgó delfinekkel, így a lassú ámbrásceteknél próbálkozott, sikerrel.

Tipp: Az óriás tintahal messziről kiszúrja az ámbráscetet

Valószínűleg az is megkönnyítette a dolgát, hogy a cetek mindig hagynak a felszín közelében egy bébicsőszt a borjak számára. A gerincproblémán kívül a delfin egyébként teljesen egészségesnek tűnik.

Fotó: Alexander D. M. Wilson/Aquatic Mammals

Az már kevésbé tiszta, hogy az ámbrásceteknek milyen előnyük származik a társulásból. Az Azori Egyetem kutatója, Mónica Almeida e Silva úgy gondolja, hogy alapos okuk lenne elkergetni a jövevényt, ugyanis a palackorrú delfinek gyakran kergetik meg a fiatalabb ceteket és a borjakat. A St. Andrews Egyetem tudósa, Luke Rendell szerint azonban nem érdemes túlmagyarázni a szokatlan viselkedést: lehet, hogy az ámbráscetek csak úgy tekintenek a delfinre, mint egy fura borjúra a sajátjaik közül.

Fotók:  Alexander D. M. Wilson/Aquatic Mammals