Új űrkutatási stratégiát fogadott el a japán kormány

Új ötéves űrkutatási stratégiát fogadott el a japán kormány, amelynek értelmében több navigációs és hírszerzési műholdat bocsájtanak majd fel, viszont csökkentik a Nemzetközi Űrállomás fenntartásához nyújtott támogatást – jelentette az NHK japán televízió szombaton.

Abe Sindzó miniszterelnök a stratégiáról határozó kormányülésen közölte: Japánnak nemzetbiztonsága, illetve katasztrófa-megelőzési szempontok – például a cunamik hatékonyabb előrejelzése – miatt kell fejlesztenie űreszközeit.

A terv szerint Tokió a következő öt évben három új, a helymeghatározásban használatos műholdat, valamint négy hírszerző eszközt juttat Föld körüli pályára.

Tipp: Kisbolygóbányászat segítheti az emberiség “kirajzását”

A szigetországnak jelenleg négy kémműholdja kering a Föld körül. A tervek szerint a japán űrügynökség vasárnap két újabb műholdat bocsát fel, köztük egy radarral ellátott hírszerzési eszközt, vélhetően Észak-Korea megfigyelésére.

A japán űrügynökség emellett 15 helymeghatározó és tudományos kutatóműholdat üzemeltet, amelyek többek között a világ vízkészleteinek változását, az üvegházhatású gázok kibocsátását és a klímaváltozást követik nyomon.

Tipp: Óriási tengeri tehén a Sas-csillagképben

A kabinet azt is bejelentette, hogy a Nemzetközi Űrállomás (ISS) jelenleg évi 450 millió dolláros támogatását 2016-tól csökkenteni fogja Tokió. A lépést költséghatékonysági szempontok indokolják.

Forrás: MTI