DNS-vizsgálat alatt a Vörös Királynő

Úgy tűnik, mexikói kutatóknak DNS-vizsgálat segítségével sikerült megállapítaniuk, ki volt pontosan a híres palenque-i maja Vörös Királynő.

1994-ben találták meg a maradványait annak a maja uralkodónőnek, akit most DNS-vizsgálatoknak vetettek alá, hogy megbizonyosodjanak róla, ki is volt valójában.

Tipp: Bizonyíték a maja birodalom összeomlására?

A rejtélyes múmia kilétére több magyarázat is született: versenyben volt Tz’ak-b’u Ajaw, Pakal uralkodó felesége; Kinuuw Mat, egy másik méltóság; Batz Chan Mat felesége; és Men Nik, III. K’inich Ahkal Mo’Nahb’ felesége. Az utóbbi kettőről mára már bebizonyosodott, hogy egyikük sem lehetett a Vörös Királynő, mivel a 8. században is tevékenykedtek, a Vörös Királynőt pedig Kr. u. 600 és 700 között temették el.

Tipp: A nagy maja mítosz nyomában

A kutatóknak a DNS-vizsgálat segítségével sikerült még egy lehetséges személyt kizárniuk, méghozzá Muwaan Matot, Pakal anyját – olvasható a Past Horizons régészeti hírportálon. Kizárásos alapon a régészek megállapították, hogy a Vörös Királynő nem más, mint Tz’ak-b’u Ajaw, Pakal felesége, az utolsó maja uralkodó nagyanyja.

A Vörös Királynő maradványai

Javiera Cervini, a Madridi Egyetem geokémikusa megvizsgálta a királynő csontjait, és sikerült a csigolyákból olyan kollagénrostokat kivonnia, amelyeket DNS-vizsgálatnak vethettek alá. A kutatók remélik, hogy a súlyos csontritkulásban elhunyt királynőről hamarosan újabb információkat tudhatnak meg, és pontosabban elhelyezhetik az uralkodói családfán is.