Ritka törpeelefántokat mérgeztek meg Borneón

Veszélyeztetett borneói törpeelefántokat találtak holtan egy malajziai rezervátumban. A hatóságok szerint valószínűleg megmérgezték őket.

A borneói Sabah rezervátumában leltek rá azokra az elefántokra, amelyekkel valószínűleg mérgezés végzett. Az állatok mind 4 és 20 év közöttiek voltak, és belső vérzéstől pusztultak el – olvasható a BBC News hírei között.

Tipp: Petíció: egymillió aláírást az elefántokért!

Sabah környezetvédelmi minisztere, xy kijelentette, hogy ez egy szomorú nap volt a környezetvédelem és Sabah állam számára egyaránt.

Fotó: Sabah Wildlife Department

Összesen nyolc törpeelefánt tetemére találtak rá Borneóban – négyre a múlt héten, majd két nap múlva még kettőre. Korábban már rábukkantak két régebben halott állat testére is. Laurentius Ambu, Sabah vadvilágért felelős osztályának igazgatója úgy gondolja, hogy az esetek összefüggésben állnak egymással.

Tipp: Vadállatles Afrikában – a kanapédról!

Az elefántoknak még mindig megvolt az agyaruk, és lövésnyomokat sem találtak rajtuk, így valószínűleg nem orvvadászok gyilkolták meg őket.

Fotó: WWF

Sen Nathan, a Gunung Rara Erdei Rezervátum főállatorvosa úgy gondolja, hogy az elefántok emésztési rendszerében okozott károk alapján majdnem biztosan elmondható, hogy mérgezésről van szó. “Nagyon szomorú volt látni a sok halott elefántot, különösen az egyik tehenet, amelynek a pár hónapos borja ott állt mellette, és megpróbálta felébreszteni.”

Tipp: Az elefántnak tetszett, a gyíknak már kevésbé

A borneói törpeelefánt nagyon apró elefántfaj, maximum 2,5 méteresre nő meg. Agyara egyenes, arca a kölyökelefántokéra hasonlít, a füle nagy, a farka hosszú. Kevésbé agresszív, mint például az indiai elefánt. A WWF nyilvántartása alapján ma alig 1 500 törpeelefánt él a vadonban, nagy részük Sabahban.

Főkép: Sabah Wildlife Department