A Kepler ismét munkában

Úgy tűnik, helyreállt a Kepler elromlott reakciós kereke, és az űrtávcső folytathatja misszióját az exobolygók felderítésére. Azt azonban, hogy teljesen megjavult-e a szerkezet, csak későbbi tesztek alapján tudjuk meg biztosan.

A Kepler 10 napos szünet után vasárnap kezdte meg ismét működését, és hétfőn kezdett el újabb tudományos adatokat szolgáltatni. Egyelőre úgy tűnik, minden rendben, de biztosat csak később tudnak mondani a kutatók – olvasható a Space.com űrkutatással foglalkozó portálon.

Tipp: Negyvenkét újabb planétát fedeztek fel az amatőr bolygóvadászok

A Kepler kutatócsoportja a sikeres Quarter 15 művelet után, január 11-én súrlódást észlelt a negyedik reakciós keréknél. A tudományos missziókat ezért tíz napra leállították, és olyan helyzetbe forgatták a Keplert, hogy ne kelljen használnia egyetlen kerekét sem.

Tipp: Lebetegedett a Kepler

“Az űrtávcső jól reagált a parancsokra, és a reakciós kerék úgy viselkedik, ahogy terveztük” – írta a Kepler missziójának vezetője, Roger Hunter egy közleményben.

Tipp: Lakható bolygóra bukkantak

A Kepler misszióját korábban 2016-ig meghosszabbították, hogy további néhány évig kereshessen a Földhöz hasonló, az élet hordozására alkalmas bolygókat a galaxisban.

Főkép: NASA/JPL-Caltech