A NASA új kommunikációs műholdat lőtt a világűrbe

Szerdán egy Atlas-5 rakéta a világűrbe vitte a NASA új kommunikációs műholdját, amely többek között a Nemzetközi Űrállomást és a Hubble űrteleszkópot fogja segíteni.

Az 58 méter magas rakéta a tegnapi nap folyamán szállt fel a Cape Canaveralról - olvasható a Reuters weboldalán. A NASA további 12 kilövést tervez idén.

A rakéta majdnem 36 000 kilométeres magasságig viszi a követő és adatfogó műholdat,  amely egy hét műholdból álló TDRS-rendszer részévé válik, és fogad, valamint küld adatokat többek között a Nemzetközi Űrállomásra és a Hubble űrteleszkópra.

Tipp: Leonardo festményét lézerrel “lőtték fel” a holdkutató szondára

2009-ben és 2011-ben már szolgálaton kívülre helyeztek két TDRS-műholdat, egy pedig elveszett az 1986-os Challenger-katasztrófában.

A legújabb műhold fellövésével hat aktív TDRS és egy tartalék működik a rendszerben, így a NASA már hatékonyan tud kommunikálni az alsóbb pályán keringő űrhajókkal, így például a Nemzetközi Űrállomással is, amely 400 kilométer távolságban halad a fejünk felett.

Tipp: 2012 legjobb műholdas fotója

A NASA korábban a földi kommunikációra hagyatkozott ilyen esetekben, de ez drága és fenntarthatatlan volt. Az első TDRS-generáció a nyolcvanas években került fel földkörüli pályára, a második pedig 2000-ben és 2002-ben. A szerdai eszköz fellövése volt az első indítás a harmadik generációs műholdak közül.

Fotó: NASA