Nagy árat fizethetünk a téli fűtésért

Floridai kutatók kimutatták, hogy a házakból és autókból kiszökő, felfűtött meleg levegő hatással lehet a Föld távolabbi pontjainak átlaghőmérsékletére – néhány helyen akár 1 Celsius-fokkal is megemelheti azt.

A téli mínuszokban ember legyen a talpán, aki nem állítja a termosztátot kellemesen meleg hőmérsékletre – ezzel azonban bolygónkban is károkat okozhatunk, legalábbis egy a Nature Climate Change folyóiratban megjelent tanulmány szerint – olvasható a Discovery News ismeretterjesztő hírportálon.

Tipp: Katasztrofális mértékű globális tengerszint-emelkedéstől tartanak a kutatók

A floridai Scripps Oceanográfiai Intézet kutatói beillesztették a téli nagyvárosokban az otthonokból és autókból kiszökött hőt az általános éghajlati modellekbe, és megállapították, hogy az északi féltekén, különösen Észak-Amerikában és Észak-Ázsiában egy fokkal emeli meg a hőmérsékletet a nagyvárosoktól távoli területeken.

Tipp: Szuperzöld várost épít Kína

Európában más a helyzet: itt csupán átlagosan 0,01 Celsius-fokkal növekszik a hőmérséklet az elszökött hő miatt, ami kevésnek tűnhet – a kontinensen nagyobb probléma az, hogy ez a hő mennyire zavarja meg a Föld légkörét.

Tipp: Házanként elemzi a szén-dioxid-kibocsátást egy amerikai szoftver

“A fosszilis tüzelőanyagok elégetése nem csupán szén-dioxidot juttat a légkörbe, de a hőmérsékletekre is hatással van, mivel a hő kiszabadul a házakból és autókból” – írja Aixue Hu, a tanulmány egyik szerzője. -”Bár ez a jelenség a nagyvárosoknál jelentkezik, a hő közvetve megemelheti vagy csökkentheti távolabbi területek hőmérsékletét is.”

Tipp: 5 dolog, amit a fákért tehetünk

Ez azonban nem jelenti azt, hogy dideregve, három takaró alatt kell otthon kuporognunk mindenféle fűtés nélkül – már egy fokkal kevesebb fűtés is sokat segít a helyzeten.