A megszilárdult porvihar

Valahol Nevada kietlen sivatagában rejtőzik egy sziklaformáció, amelyről azt mondják, egy valaha végigsöprő homokvihar megszilárdult bizonyítéka. Az Ördög tüzének is nevezett helyről annyi biztos: kövei több millió évesek.

Az Ördög tüzének vidéke a koboldok és szörnyek világa. A legendák szerint a környék igazán éjszaka kel életre, és visszaidézi a különböző, helyenként félelmetes lények és masinák torzonborz alakját, igazán félelmetessé, nevére méltóvá téve a sziklaerdőt. A mély szurdokokat, meredek boltíveket és repedező kőzeteket nézve könnyű rájönni, miért is nevezik ezt a vidéket évszázadok óta a Manók játszóterének is (Hobgoblin’s Playground).

Tipp: Az ördög üveggolyói

Az Ördög tüze varázslatos hellyé válik bárki számára, akinek van egy kis  képzelőereje: sárkányok, szfinxek, koboldok,  orkok és más mitikus élőlények kővé vált alakjára bukkanhatunk, ha a sziklák között járunk. Valójában olyan, mintha egy megkövesedett mesébe lépnénk.

A Manó játszótere azonban csupán egy érdekes formákká kopott homokkő-formáció, amely a jura időszakban kezdett kialakulni. A homokdűnék megszilárdultak, majd az évmilliók alatt lekopott róluk a törmelék, az idő pedig elkezdte megtörni a sziklákat.

Körülbelül 10 millió évvel ezelőtt ásványi anyagokban gazdag, felszín alatti folyók jelentek meg a területen, amelyek a klímának köszönhetően előbb-utóbb kristályosodtak.

Ahogy az évezredek múltak, a homokkő egyre csak kopott, de az ásványi anyagokban gazdag részletek a helyükön maradtak. A szél, a víz és az időjárás egyéb elemei lassan valószínűtlen szobrokká gyúrták a sziklákat.

Tipp: Sétáld körbe a világot!

Ezt az eróziós módszert eolikus eróziónak, azaz szél általi eróziónak nevezzük – a név a görög Aiolosz szélistentől ered. Ez arra utal, hogy – bár a többi eróziós módszer is jelen volt a terület kialakítása során – elsősorban a szél koptató erejének köszönhető a sziklák különös alakja.

További képeket ide kattintva találhattok!

Forrás: Atlas Obscura
F
őkép: Ian Parker (http://parkerlab.bio.uci.edu)