A Death Valley ege a legsötétebb

Ez azt jelenti, hogy az amerikai nemzeti parkból lehet éjszaka a legszebben megfigyelni a csillagokat – a kinevezés pedig már hivatalos, mivel a Nemzetközi Sötét Ég Egyesület mondta ki.

Az IDA (International Dark-Sky Association, Nemzetközi Sötét Ég Egyesület) szerint a legsötétebb égbolt – azaz olyan, amelyről a legkönnyebb megfigyelni a csillagokat – az amerikai Death Valley (Halál-völgy) Nemzeti Park.

A Death Valley a legszárazabb és legforróbb amerikai nemzeti park. Itt található Észak-Amerika legalacsonyabb pontja, Badwater. A park arany szintet kapott az IDA besorolásán, amely a legmagasabb elismerés.

A nemzeti park nagy része olyan messze van a fényszennyező városoktól, hogy elképesztően sok csillagot figyelhetünk meg területén éjszaka. Az itteni égbolt megmutatja, hogy mit látnánk a nagyobb városokból akkor, ha nem vennénk magunkat körül mesterséges fénnyel.

A Death Valley klímája is megfelelő a csillaglesre: nagyrészt csapadék- és felhőmentes az égbolt. A park nagyszerű helyszín arra, hogy megnézzük a Tejutat, a Hold fényének váltakozását, egy meteoresőt, vagy csak egyszerűen a csillagos eget – olvasható a Discovery News portálon.