Fokozottabban harcolna a légszennyezés ellen Sanghaj városa

Egy nappal előrejelzi majd a légszennyezést, és minden korábbinál pontosabb adatokat ígér Sanghaj városa. A Shanghai Daily napilap szerint a programot később egész Kína területére kiterjesztenék.

A szakértők a 2,5 mikrométer átmérőjűnél kisebb (PM2,5) részecskék, az úgynevezett finom porszemcsék alakulásának becslését kísérlik majd meg, hogy az érzékeny csoportok – így a kisgyermekes családok, az idősek vagy a légzőszervi betegségekkel küszködők – előre fel tudjanak készülni a várható hatásokra. A PM2,5 részecskék azért különösen veszélyesek, mert belélegezve a tüdő mélyében felszívódnak és a keringésbe jutnak. Az egészségügyi határértéket az elmúlt hónapokban sokszorosan meghaladó szállópor mindennapos témává lett a kínai közbeszédben.

Az előbb egy-, később kétnapos előrejelzést is adó rendszer viszont csak év végére áll fel, de sikere esetén azt később több más városra is kiterjesztenék.

Tipp: Szingapúr – Délkelet-Ázsia csillogó fővárosa

A 23 milliós kelet-kínai metropolisz környezetvédői arról is beszámoltak, hogy terveik közt az egy mikrométer átmérőjűnél kisebb részecskék, a PM1,0 mérése is szerepel, ezek az adatok egyelőre tudományos kutatás alapját képeznék, és csupán később tárnák a nyilvánosság elé.

A helyi hivatalok által közölt adatok megbízhatóságát a mai napig sokan megkérdőjelezik, a hivatalos kínai mérési eredmények ugyanis jelentős eltérést mutatnak a sanghaji amerikai konzulátus által óránként közölt adatoktól. A konzulátus Twitteren közölt számai szerint az év első két hónapjában alig akadt olyan óra a városban, mikor a levegő szennyezettsége az egészséges határértéken belül maradt, a hivatalos adatok szerint ugyanakkor mindössze 15 nap számított kifejezetten szennyezettnek.

Tipp: Új lehetőség a légköri szén-dioxid megkötésére

A szmogos napokon a jövőben a város – Peking példáját követve – a helyi közszolgák járműveinek korlátozását, gyárak átmeneti leállítását ígéri, és a korábbinál nagyobb hangsúly helyeződik majd a környezetszennyező autók kivonására is a forgalomból – írja a Shanghai Daily.

Forrás: MTI