A legpontosabb mérés a Tejútrendszer és a Nagy Magellán-felhő távolságáról

Ritka kettőscsillagok megfigyelésével nyert adatok segítségével csillagászok nemzetközi csoportjának sikerült a lehető legpontosabban megmérni a Tejútrendszer és a szomszédos törpegalaxis, a Nagy Magellán-felhő távolságát, amely 163 ezer fényév.

Ez az új mérés bővíti a szakemberek ismereteit a világegyetem tágulásának üteméről – a Hubble-állandóról -, és fontos lépés a tágulási ütem felgyorsulását okozó sötét energia természetének megértése felé.

A nemzetközi kutatócsoport az Európai Déli Obszervatórium Chilében lévő La Silla Obszervatóriumának teleszkópjait és világszerte más teleszkópokat használtak fel a mérésekhez. Eredményüket a Nature című tudományos folyóirat csütörtökön megjelent számában tették közzé.

Tipp: Fényes lesz a PanStarrs üstökös!

A csillagászok már évszázadok óta próbálják megmérni a Nagy Magellán-felhő távolságát, de ez nagyon bonyolult dolog. Most megoldottuk a problémát, eredményünk pontosságában két százaléknyi eltérés lehet – hangsúlyozta Wolfgang Gieren, a chilei Concepcióni Egyetem csillagásza, a kutatócsoport egyik vezetője.

A korábbi becslések 155-165 ezer fényév közöttire tették a távolságot. A csillagászok ritka közeli kettőscsillagok megfigyeléséből származó adatokból számolták ki a pontos távolságot. Ezek a csillagok egymás körül keringenek, és elhaladnak egymás előtt. Amikor ez történik, fényességük csökken. A fényességükben bekövetkező változások nyomon követése és a csillagok keringési sebességének mérése lehetővé teszi a csillagok nagyságának, tömegének, keringési pályájának meghatározását. Amikor ezeket összevetik a csillagok teljes fényerősségével és színeivel, nagyon pontos távolsági mérési eredményt születik.

Tipp: Hajsza a kisbolygók után

Ezt a módszert korábban már alkalmazták, de csak forró csillagok esetében, és most biztos alapot jelentett a Nagy Magellán-felhő távolságának megméréséhez is.

Most arra törekszünk, hogy a módszer javításával még pontosabban – egy százaléknyi eltéréssel – mérjük meg a Nagy Magellán-felhő távolságát néhány éven belül. Ennek nagyon messze ható következményei vannak nemcsak a csillagászat, de az asztrofizika más területei számára is – idézte Dariusz Graczykot, a tanulmány másik szerzőjét a ScienceDaily tudományos hírportál.

Forrás: MTI
Főkép: NASA