2014-től bárki megnézheti az egyetlen ismert valkűrszobrot

2014-ben nyit a koppenhágai Nemzeti Múzeumban az a kiállítás, amelyen bárki megcsodálhatja az egyetlen ismert háromdimenziós valkűrábrázolást. 

A kis szobrot valószínűleg Kr. e. 800 környékén készítették, jelenleg a koppenhágai Nemzeti Múzeum lelettárát gazdagítja. 2014-ben egy kifejezetten viking témájú kiállítás tagja lesz, amely a múzeumban, majd a londoni British Múzeumban jelenik meg.

Tipp: Vérszomjas vikingek bolyhos kis potyautasokkal

A viking mitológiában a valkűrök Odin segítői, olyan jelentéktelenebb istenségek, amelyek az isten mellett küzdenek a világ végén elkövetkező csatában. A modern művészetekben a valkűröket néha szárnyas lovakon száguldó gyönyörű védelmező szüzekként ábrázolják, sisakban, lándzsákkal felfegyverkezve. Pajzsuk a legendák szerint olyan fényt áraszt, amelyet ma mi Aurora Borealisnak, azaz sarki fénynek ismerünk.

Közvetlen írásos emlék nem maradt fenn róluk, de a leghíresebbek közülük halandó szülők gyermekei voltak.

Valkűrök (Emil Doepler)

A hüvelykujj méretű, Morten Skovsby által decemberben talált szobor aranyozott ezüstből készült, fekete nielló intarzia díszítéssel – olvasható a Past Horizons régészeti weboldalon. Kétoldalas viking kardot visel, valamint egy kerek pajzsot, haja hosszú lófarokban hullik a hátára. A lófarok egy hurkot formáz, amely arra enged következtetni, hogy az apró szobrot medálként hordhatták.

Tipp: Hogy működött a legendás viking napkő?

A lábai alsó fele hiányzik, és elég megviselt állapotban van – az, hogy túlélte az évezredeket, kész csoda. A kutatók fémhulladék között találták, ami valószínűsíti, hogy valaki be akarta olvasztani az ezüsttartalma miatt.