A majomjelölés veszedelmei, avagy a piton tojásrakása élőben

Kétségtelen, hogy a hazai közönség előtt a Tropicarium, elsősorban az európai viszonylatban is egyedülállóan szép cápás tengeri medencéjéről ismert. Azonban, az óceánok világát bemutató akvárium mellett, számos más egyedi látnivalót is kínál az állatkert.

A Tropicarium kétségkívül egyik legnépszerűbb és látványosabb része, a nagy cápás tengeri akvárium

A negyedóránként megérkező, villámfénnyel és mennydörgéssel tarkított trópusi zápor mosta esőerdő lakó – többek között -,  az apró, de igen élénk lisztmajmok (Saguinus oedipus).

Az apró lisztmajmok egyes esetekben igen agresszíven viselkedhetnek

A lisztmajmok rendkívül összetartó hordákban élnek, amelyben nagyon szoros az egyedek közötti kapcsolat. Ezért még a gondozóiknak sem jelent egyszerű feladatot, ha például állatorvosi vizsgálat céljából az egyik majmot ki kell emelni a hordából. Mivel a lisztmajmok erőteljesen védelmezik a kölykeiket, a bébi majmok befogása különösen nehéz feladat.

Mivel a lisztmajom horda tagjai elszántan védik kölykeiket, a lisztmajom-bébi befogása egyáltalán nem egyszerű feladat

A majmok gondozója éppen ezzel a nehézséggel szembesült, mivel eljött az ideje, hogy a nemrég született lisztmajom-bébibe a szakemberek chipet ültessenek.(Kötelező előírás, hogy az állatkertekben tartott védett fajokat mikrochipes azonosítóval kell megjelölni.) Ilyenkor az összes majom támadásra készen áll, és még a gondozóikra is ráugranak, hogy megóvják a kölyköt. Ezért az az állatgondozó, aki napi szinten közvetlenül a majmokkal foglalkozik, „álöltözetben” segít a társainak, hogy ne ismerjék fel, és a későbbiekben se féljenek tőle a horda tagjai. A beavatkozást végző állatorvos hálóval védi magát, mert – társát védendő -  egyszerre akár öt-hat majom is ráugorhat. A „Szméagol” névre hallgató majomkölyökbe, a szakszerű eljárásnak köszönhetően, sikeresen beültették a mikrochipet.

Hála a szakképzett gondozóknak, a lisztmajom-kölyök jelölés sikeresen végződött

Nem mindennapi látványban lehette része néhány szerencsés látogatónak, akik szemtanúi lehettek  a kockás piton tojásrakásának. A kockás piton (Python reticulatus) a világon a leghosszabbra megnövő kígyófaj, amely a tojáslerakást követően teljesen rátekeredik tojásaira, ezáltal biztosítva a keltetéshez szükséges hőfokot, amelyet izom-összehúzódásokkal ér el. A kiskígyók kikelését körülbelül a tavalyihoz hasonlóan, idén is húsvét környékén várhatjuk az eddigi tapasztalatok szerint. Az elmúlt évben a kockás piton által lerakott 28 tojásból a Tropicarium állatgondozói szakszerű tudásának köszönhetően, az összes kiskígyó kikelt.

A világ legnagyobb óriáskígyója, a kockás piton sikeresen szaporodik a Tropicariumban

A méltán népszerű nagy tengeri medence is új lakókkal gyarapodott a közelmúltban. Kettő fiatal homokpadi, vagy más néven barna szirticápa (Carcharhinus plumbeus) került a sósvizes akváriumba. A Tropicarium közel másfél millió literes tengeri medencéjében, az új jövevényekkel együtt, ím már három különböző fajhoz tartozó hét cápa úszkál.

A legújabb jövevények, a barna szirticápák

A legnagyobbak, a közel három méteres homoki tigriscápák (Carcharias taurus) rémítő fogsoruk ellenére, az emberrel szemben alapvetően békésen viselkedő, nyugodt állatok. Csak akkor válhatnak veszedelmessé, ha provokálják őket. Mi sem bizonyítja jobban cápa és ember bensőséges kapcsolatát, mint hogy csütörtök délutánonként, a cápák gondozói búvár felszerelést öltenek magukra, és lemerülve, kézből etetik a kedvenceiket. E látványos esemény nyilvános, minden csütörtökön délután 3 órától tekinthető meg a Tropicariumban.

A Tropicarium legnagyobb tengeri ragadozói, a homoki tigriscápák félelmetes kinézetük ellenére, valójában békés természetű állatok

Az állatkert fontos szerepet játszik a társadalmi szerepvállalásban is. Stílszerű, hogy idén a hazánk legnagyobb tengeri akváriumával rendelkező exkluzív állatkert, a Budapesti Tropicarium-Oceanárium lesz  március 23-án a Víz Világnapjának a házigazdája, a WWF Magyarország, a Magyar Madártani Egyesület , és még számos egyéb más társadalmi szervezet partnereként. Hazánk egyik legszebb állatkertje mind a mostani hosszúhétvégén, mind pedig húsvétkor illetve a tavaszi szünetben, tartalmas programokkal és különleges látnivalókkal várja az érdeklődőket.

További részletek: www.tropicarium.hu

Képek: Budapesti Tropicarium-Oceanarium, Rakmányi Ernő, archív