Mönichkirchen, a csodaszép alpesi síparadicsom

Mönichkirchen település Szombathelytől 60 kilométerre, Alsó-Ausztria Stájerországhoz közeli csücskében található bájos osztrák kis falu.Télen kedvelt síterület, nyáron klimatikus gyógyüdülőhely – számtalan izgalmas programlehetőséget kínál az odalátogató családoknak, kirándulóknak, pároknak: sí-óvoda, sí-játszótér, óriás roller, erdei kötélpálya, aromaterápia, hangulatos vendéglők, lenyűgöző túraútvonalak. Írásunkban praktikus tippeket kínálunk mindazoknak, akik maguk is szeretnék Mönichkirchen szépségeit felfedezni.

 A hozzá tartozó Mönichkirchen-Mariensee síterep a faluból könnyedén elérhető, az utóbbi években egy kis síterületből igazi, bennfentesek által is szívesen ajánlott síközponttá nőtte ki magát. Tökéletes pályák, maximális biztonság, kellemes és barátságos környezet jellemzi. (http://www.schischaukel.net/hu/)

 Emellett nyáron is kedvelt célpont az utazni vágyók számára: Mönichkirchen Ausztria azon kevés helységeinek egyike, amely az államilag ellenőrzött Gyógyklimatikus hegyilevegő gyógyüdülőhely” címet viselheti. A három négyüléses felvonó egyike, a Sonnenbahn Libegő nyáron is jár; a Mönichkirchner Schwaigra visz fel bennünket, ahol több játszótér és barátságos hegyi vendéglő is várja az idelátogatókat.

Innen indulva egyrészt számos túraútvonal közül választhatunk,  illetve kipróbálhatjuk a hegyi rollerezést is: egy biztonságos kötélpályán 2,5 kilométeren vezet le az út a hegyen – a száguldás mellett a csodás panorámát is élvezhetjük útközben (http://www.hetedhetorszag.hu/ausztria/index.php/fooldal/reszletek/385).

Maga a község is számos érdekes programlehetőséget kínál. Ezek egyike a messzeföldön híres modellpark. A parkban mintegy4000 m² kiállítási területen, szép zöld környezetben találhatók Ausztria legjelentősebb épületeinek miniatűr másolatai, amelyeket egy lelkes amatőr művész készített. A modellparkban található egyébként a világ legnagyobb mechanikus jászola és egy mesevilág a gyerekek számára. http://hetedhetorszag.hu/ausztria/index.php/fooldal/reszletek/386

 A Mönichkirchner Salaärium  (Vízipark és Szalárium) üdülés a légutaknak. Sós vizet csepegtetnek fenyőágakon át, így különböző illóolajok szabadulnak fel. A szabad levegővel összekeveredve ezek az anyagok jótékony hatást gyakorolnak a légutakra és a vegetatív idegrendszerre.
A parkban érdemes kipróbálni az ún. mezítlábas utat, a jéghideg Kneipp-medencével, amely felfrissíti az elfáradt lábakat. http://www.hetedhetorszag.hu/ausztria/index.php/fooldal/reszletek/384

 A mönichkircheni mászópark a Bécsi Alpok legnagyobb erdei kötélpályája. Tíz különböző mászó-akadálypálya várja a sportolni vágyó kicsiket és nagyokat – található itt gyerekpálya, és profiknak szánt, 10-15 méter magasan futó kötélpálya egyaránt.

http://www.hamari.at/new/ (Csak német nyelven!)

http://www.hetedhetorszag.hu/ausztria/index.php/fooldal/reszletek/1364

Képek: Schischaukel, archív