Kövesd az orrszarvúkat, avagy az orvvadászok elleni reform

Az orrszarvúk főleg a tülkeik miatt az orvvadászok állandó célpontjai Dél-Afrikában, emiatt a kormány természetvédelmi projekteket indított a védelmük érdekében. A turisztikai fejlesztések célja, hogy az oda látogató turisták megismerjék a sivatag rejtelmeit, csodáit és testközelből megfigyelhessék ezeket az emlősöket.

Rosszul lát, jó a szaglása, és rendkívül morcos hajlam jellemzi a rinocéroszt. Ha közel kerülnél ehhez az ősi lényhez, itt egy jó tanács: maradj higgadt és állj széllel szemben, hiszen akár egy oroszlánnal is elbánhat. Ingerlékenységének fő kifejezői, a szarvai teszik őt az orvvadászok céltáblájává. Az ázsiai piacokon 2007 óta megnőtt az orrszarvú tülkök iránti kereslet. Azóta 5000%-kal növekedett ez a rendkívül káros tendencia, csak a tavalyi évben 668 orrszarvút öltek meg illegálisan a szarvaik miatt Dél-Afrikában. A probléma megoldásán számos kormányzati, védelmi- és turisztikai szervezet dolgozik a legnagyobb kontinensen.

Eközben Namíbiában, a kevésbé lakott üres sivatagokban ritkaság számba megy a faj-és a hozzá kapcsolódó természetvédelmi turizmus; itt több közösség és vállalkozás összefogva, saját zsebből építtetett turista menedékházakat. Hitvallásuk szerint semmi szükség sincs a vadászatra. A helyieket oktatják és foglalkoztatják, ezzel biztosítva megélhetést nekik. Az ország földjének már több mint 40%-a védett. A rinocéroszok pusztulási aránya is megcsappant a természetvédelmi-turisztikai projektek áldásos hatására.

A sikereken felbuzdulva, erőteljes kampányba kezdtek, hogy az említett Rhino Desert Camp-et, a menedékházakat a Save the Rhino Trust mozgalommal egyetemben, megismertessék az utazókkal. Az itt élő legnépesebb és szabadon kószáló fekete orrszarvúkat a vendégek gyalogosan is nyomon  követhetik a Namíbiai-sivatagban. Két faj ismeretes Afrikában, a keskeny- és a szélesszájú, avagy másnéven a fekete és a fehér orrszarvú. Mindkét növényevő faj szürkés, illetve vörösesbarna árnyalatban pompázik. Kifejlett állapotában a fekete orrszarvú hossza 350 centiméter, marmagassága 180 cm, a súlya pedig  2800-3000 kilogramm körül mozog.

Másik lehetőségként adott egy 11 napos természetvédelmi szafari, Namíbia, Botswana és Dél-Afrika felfedezésére, a Safari Company-val. A kalandorok megtekinthetik a namíbiai vadmacska szentélyt, részt vehetnek az orvvadászat „járvány” Kwandwe Private Game Reserve programban. Segíthetik a kutatók munkáját, így például  mikrochip-et ültethetnek a majdnem kihalt fekete orrszarvúk szarvába. Az út mentén a bushman őslakosokkal is találkozva követhetik nyomon a zsiráfokat, oroszlánokat, elefántokat és egyéb élőlényeket.

További info: africansafarico.com

Képek: Save the Rhino Trust, archív