Úticél a súlytalanság!

Játssz asztronautát! – hívja fel a figyelmet egy francia cég, amely különleges világba „röpíti” a vállalkozó szellemű turistákat.
Természetesen a felejthetetlen út során ne számítson senki se arra, hogy közvetlen közelről megszemlélheti a Holdat. Itt más élmények várnak a vállalkozó szelleműekre.


Aki kacérkodott már a gondolattal, hogy szívesen kipróbálná az asztronauták életét – ha csak rövid időre is -, ezt az álmát Franciaországban valóra válthatja, ott ugyanis turisták számára különleges súlytalansági utakat szerveznek. Ami eddig csak a kutatóknak, tudósoknak adatott meg, az ma már a „halandó” turista számára is elérhetővé vált. Igaz jó mélyen a zsebükbe kell nyúlni, ugyanis egy rövid út a súlytalanságba 5880 eurót kóstál. Bár az élmény egyedi és felejthetetlen – mondják, akik már kipróbálták.

A kaland helyszíne a Bordeaux-Mérignac-i repülőtér, ahonnan egy átalakított Airbus A300 gondoskodik a felhők feletti élményről. A “Zéro-G” (a név a nulla nehézségi erőből ered) 47 fokos szögben emelkedik az égbe, hogy aztán a mélybe „zuhanjon”. A zuhanás ideje alatt élhetik át az ideiglenes „űrturisták” a mintegy 22 másodpercig tartó súlytalansági állapotot.

A gép teljes sebességgel száll fel, majd a lendületét kihasználva még mintegy 1000 métert siklik felfele, majd szabadesésben „zuhan” a föld fele. A pilóta 22 mp szabadesést követően „megfogja” a gépet. A repülés végrehajtása rendkívül speciális odafigyelést igényel, mivel a pilótának egy ún. Keppler görbét kell leírnia.


A súlytalansági-repülés igencsak igénybe veszi a turisták egyensúlyérzékét (vesztibuláris rendszer). Ilyenkor erősen ajánlott a fejet stabilan, de nyugodtan tartani, és a szemekkel csak egy pontra figyelni – javasolják a szakemberek. Aki nem tartja magát a szabályokhoz, az megbánhatja, mert hamar utoléri a súlytalansági betegséggel járó rosszullét, szédülés, hányinger.

Kapcsolódó anyagaink:

Fejünk felett tornyosuló kozmikus veszély
Az űrkutatás mindennapi életre gyakorolt hatásairól nyílik kiállítás Budapesten
Hajsza a kisbolygók után

Képek: archív