Egy széthullott jéghegy élete

A világ egykor legnagyobb jéghegyének egyik “darabja” még ma is az Antarktisz közelében úszkál – derült ki egy új műholdas felvételből.
A B-15T jelzésű jégtömeg hajdanán a 11 négyzetkilométeres B-15 jéghegy részét képezte. A maradványt március 16-án fedezte fel az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) Aqua nevű műholdja az Antarktisz keleti részén található Mawson Coast melletti területen. A tizenhárom esztendős jéghegy épp az Amery selfjég mellett haladt el – távol egykori születési helyétől -, amikor a műhold lencsevégre kapta.


A hatalmas B-15 jéghegy 2000 márciusában vált le a Ross selfjégről és rövid idő alatt számos kisebb darabra töredezett szét. A “kisebb” ez esetben persze relatív: az egyik darabka, a 6400 négyzetkilométeres B-15A jelzésű jégdarab például eltorlaszolta a McMurdo-szorost és ezzel számos császárpingvin (Aptenodytes forsteri) pusztulását okozta, a többi egyedet pedig arra kényszerítette, hogy kevésbé ideális költőhely felé vegye az irányt.


A jéghegyek esetében korántsem szokatlan, hogy akár 25 évig is elélnek, ha az Antarktisz hűvös part menti vizeiben maradnak. Amennyiben a tengeráramlatok észak felé sodorják őket, akkor jegük hamar olvadásnak indul. 2011 decemberében a kutatók egy másik jéghegymaradványt is észleltek: a B-15J elnevezésű darab Új-Zélandtól mintegy 2700 kilométerre délkeletre olvadozott, amikor a szakemberek rábukkantak.

Kapcsolódó anyagaink:

2200 kilométer síléceken az Antarktiszon!
Két új kutatóbázis létesül az Antarktiszon
Nincs új életforma az antarktiszi tóban

(MTI)

Képek: archív