Esőerdő védi elefántjait

Az ott élők célja, hogy esőerdejüket – ami egyébként a vadon élő elefántok otthonaként is szolgál -, védett övezetté nyilvánítsák. Ezt a nagyszabású tervet a falu vezetése már jóváhagyta, és egyre több támogatójuk verbuválódik a környéken.

A Sepintun körüli esőerdő már sok-sok generáció óta a Suku Anak Dalam népcsoport birtokában van. Az esőerő számukra az életet jelenti, hisz innen szerzik be táplálékuk jelentős részét és az életvitelükhöz szükséges számos nyersanyagot. Ugyanakkor az itt élők tisztelik a vadonban élő állatokat, és tiszteletben tartják az elefántok, a tigrisek és medvék életterét. Szumátra ezen részén sokáig „szimbiózisban” tudott élni ember  és állat. Nem voltak fenyegetések, és veszélyes támadások, ember és állat ki tudott térni egymás útjából.

Szumátra

Az utóbbi időben viszont egyre gyakoribbá váltak az elefánt„támadások”. Az esőerdő tönkretevőinek motoros fűrészeitől megriadva az elefántok letapossák az ott lakók kunyhóit, és ültetvényeit. A probléma gyökere az, hogy egy helyi cég azon a vidéken szeretne kaucsuk-ültetvényt létrehozni, ezt viszont a helybéliek nem nézik jó szemmel. A kaucsuk-ültetvénynek kinézett terület közepén található ugyanis Sepintun település és az elefántok élettere is. A település lakói féltik magát az esőerdőt és természetesen otthonaikat is.

Suku Anak Dalam népcsoport néhány tagja

„Eddig soha nem fordult elő, hogy állat és ember egymásba botlott volna, vagy zavarná egymás életét – vélekedik az egyik helybéli, Ujok. Most mindenki félti az esőerdőt, hisz ez ad otthont és élelmet embernek s állatnak egyaránt. Az elefántoknak is ugyan úgy megvan a joguk, hogy itt éljenek, mint nekünk – fogalmaz Ujok. Mindent el kell követni azért, hogy az erdőírtás megálljon, s ebben teljesen egységesek az itt lakók.


Sikerként könyvelhetik el, hogy nemrégiben abbamaradt az erdőírtás és a területet ideiglenesen védett területté nyilvánították. A következő cél, hogy egy esőerdő-expedíció keretében feltérképezzék az itt élő állatvilágot, mert ha bizonyítani, valamint dokumentálni tudják, hogy valóban nagyszámú elefánt él e területen, akkor talán végérvényesen is beszüntethetik az esőerdő kiírtását.

Képek: archív