Körös-éri Tájvédelmi Körzet létesült

A Körös-éri Tájvédelmi Körzetet csodálatos természeti értékek védelmét biztosítja, de megfigyelhető itt az emberi kéz munkája is.


A tájvédelmi körzet területén találhatók Európa egyik legritkább és egyben legveszélyeztetettebb emlősfaja, a fokozottan védett délvidéki földikutya [Nannospalax (leucodon) montanosyrmiensis] élőhelyei is. A közvetlen kihalás szélére sodródott, rejtett életmódú rágcsálófajnak mindössze háromszáz egyede él az egész világon, ebből megközelítőleg kétszáz példány magyar területen.


A mintegy 90 hektáros Ásotthalmi láprét természetvédelmi területét magában foglaló, összesen 2223 hektár kiterjedésű Körös-éri Tájvédelmi Körzetet Kelebia, Ásotthalom, Mórahalom és Öttömös közigazgatási határain belül található.

A tájvédelmi körzet különleges növényfajoknak ad otthont, található itt egyhajú virág, tartós szegfű, homoki kikerics, tarka sáfrány, pókbangó.

A térség állatvilága is egyedülálló: a nagy tűzlepkétől a vöröshasú unkáig, a bölömbikától a cigányrécéig számos védett és fokozottan védett faj él ezeken a tájakon. Magyarországon legutóbb 2009-ben létesült tájvédelmi körzet a Mecsek nyugati részén.

(MTI)

képek: archív