Hal is szerepelt a repülő dinoszaurusz étrendjében

Apró madarak és fákon élő emlősállatok mellett hal is szerepelt a Microraptor nevű apró, repülő dinoszaurusz étrendjében – derült ki a kanadai Albertai Egyetem által vezetett kutatás eredményeiből, amelyek szerint a “halászó” őshüllő a magasból lecsapva ragadta meg vízben úszó áldozatait.

Az egyetem őslénytani tanszékének végzős hallgatója, Scott Persons szerint a Microraptor halászati képességeire vonatkozó új ismereteket a Kínában talált fosszilis maradványoknak köszönhetik. A szakember szerint rendkívüli szerencséjük volt, hogy rátaláltak a Microraptor-maradványra a vulkáni hamuban, és hogy az állat gyomortartalmát is könnyedén tudták azonosítani.

Az őslénykutatók eddig úgy vélték, hogy a microraptorok, amelyek nagyjából akkorák voltak, mint a mai sólymok, a fákon éltek és kizárólag apró madarakkal és mókus-méretű emlősökkel táplálkoztak. “Most azonban már tudjuk, hogy a Microraptor különböző terepeken vadászott és színes étrendje volt. Kihasználta, hogy gazdag volt a zsákmánykínálat a 120 millió évvel ezelőtti, korai krétakorszakbeli nedves és erdős környezetben” – idézte Personst a ScienceDaily című ismeretterjesztő hírportál.

A fosszília vizsgálatából kiderült, hogy az állat fogai alkalmazkodtak a halakhoz hasonló csúszós, ficánkoló állatok megragadásához. A kutatók korábban megállapították, hogy a legtöbb húsevő dinoszaurusznak mindkét oldalt csipkézett volt a fogazata, “steak késként” segítve a ragadozókat a hús elfűrészelésében. A Microraptor fogai azonban csak egyik oldalt voltak csipkézettek és előrefelé dőltek. “A jelek szerint a Microraptor egyszerűen felnyársalta fogaival a halakat” – magyarázta Persons.

A szakember a kétfedelű repülőgépéhez hasonlította a Microraptor szárnyainak alakját. Az állat hosszú kontúrtollakkal rendelkezett, amelyek aerodinamikus felületet alkottak a karokon, a farkon és a lábakon is. Persons szerint az állat képes volt rövid, irányított repüléseket végezni. Ez az első bizonyíték arra, hogy egy szárnyas ragadozó – a Dromaeosauridae család egy tagja – sikerrel vadászott halakra is.

Kapcsolódó anyagaink:

A földtörténet valaha volt legvérengzőbb ragadozói, 1. rész
A földtörténet valaha volt legvérengzőbb ragadozói, 2. rész
A földtörténet valaha volt legvérengzőbb ragadozói, 3. rész
A földtörténet valaha volt legvérengzőbb ragadozói, 4. rész

(MTI)