Barcelona és Madrid a kedvenc

A bécsi Spanyol Idegenforgalmi Hivatal szervezésében, a MÚOSZ Turisztikai és Gasztronómiai Szakosztály vezetőségének együttműködésével 2013.04. 25-én a MÚOSZ székházában találkoztak a spanyol diplomáciai testületek képviselői a magyar sajtó képviselőivel.

A szakmai eseményen, Kovács Orsolya Gyöngyvér, a bécsi Spanyol Idegenforgalmi Hivatal magyarországi képviselője köszöntője után, Javier Rodriguez Manas Úr, a Hivatal igazgatója, aki egyben a budapesti Spanyol Nagykövetség turisztikai főtanácsosa, Spanyolország jelenlegi turisztikai helyzetéről számolt be. A Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb eredményeivel szemléltette a 2012-es év turisztikai számait. A legújabb adatok szerint 2012-ben Magyarországról 118 ezren látogattak Spanyolországba, mintegy 16 776 millió forintot költöttek és összesen 1055 ezer napot tartózkodtak az országban.


Év közben elsősorban a barcelonai és madridi városlátogatások és főként a dél-spanyolországi körutas programok tartanak folyamatosan növekvő érdeklődésre számot.
Az utasok jelentős része évközben a Wizz Air és a Ryanair kínálta közvetlen járatokkal utazik Spanyolországba. Emellett, elsősorban Magyarország nyugati részéből, számosan indulnak útnak Spanyolországba a bécsi repülőtérről is. Madrid, Barcelona és júniustól Alicante szerepel a közvetlen Budapestről elérhető városok listáján. Spanyolország népszerűsége töretlen a nyári hónapok során is, és a klasszikus tengerpart- és napfény utak során az egyik legnépszerűbb úti cél a magyarok körében. 2013 nyári időszakában 7 charter gép közlekedik a legkedveltebb desztinációkra úgy, mint Mallorca, Malaga, Tenerife és Barcelona.


A bécsi Spanyol Idegenforgalmi Hivatal különféle turisztikai aktivitásaival 2013-ban intenzíven jelen van a magyar piacon. Az utazásszervezőkkel való folyamatos kapcsolattartás és szakmai műhelyek mellett számos tanulmányút segíti megismertetni Spanyolországot az utazási irodákkal és a sajtó képviselőivel. Emellett a magyar felsőoktatási intézményekkel való aktív együttműködés során már most informálják a leendő turisztikai szakembereket Spanyolország turisztikai fontosságról.

Az EL Camino szent zarándokútról legutóbb kiadott John Brierley könyv író-olvasó találkozóján a Hivatal már közvetlenül a nagy közönséget is megszólította. A magyarországi sportesemények, versenyek együttműködő partnereként pedig egy újabb célcsoportnak kommunikálja Spanyolország kiváló golf- vagy akár hajózási lehetőségeinek széles spektrumát.

Javier Rodriguez Manas – Turisztikai Főtanácsos

Jorge Soler Úr, a budapesti Spanyol Nagykövetség kulturális főtanácsosa a 2013-as év színes kulturális kínálatáról tájékoztatta az újságírókat.

A rendezvényen Inmaculada Canet Rives asszony, a budapesti Spanyol Nagykövetség oktatási attaséja a studyinspain.info portál jelentőségére hívta fel a figyelmet, ami elődleges információ forrásként készült a Spanyolországban tanulni vágyóknak.

Rosa María Sánchez Cascado Nogales asszony, a budapesti Cervantes Intézet Igazgatónője a Cervantes Intézet, mint a spanyol kultúra magyar közvetítő létesítményének szerepéről beszélt a találkozón.

Teide – vulkán Kanári-szigetek