Ázsia utolsó tigrisei: Dzsungel király nélkül!

Az indiai Periyar nemzeti park hegyeiben és elefántfűvel tarkított sík vidékein vezet a Thekkady Tiger Trail, vagyis a Thekkady tigris-túraútvonal. Aki vadon élő tigrist szeretne látni, most még Dél-India ezen vidékén megteheti, de ki tudja meddig. A tigris az egyik legveszélyeztetettebb faj a Földön. A fajra a legnagyobb veszélyt az ember jelenti. A régióban a legutóbbi számlálás adatai szerint még 53 tigris él. India a nagymacskák utolsó „fellegvára”. Itt túlélhet a faj, bár az esélyek egyre halványabbak. Az országban egyébként 27 tigris-rezervátum működik. Több mint 1900 bengáli tigris portyázik Indiában, s közülük minden harmadik rezervátumon kívüli élőhelyeken él.


A Himalája lábainál elterülő tigris-rezervátumok ideális élőhelyül szolgálnak a nagymacskák számára, ahol lehetővé válhat a genetikai vérfrissítés is. A védett területeken kívül viszont évről-évre drasztikusan csökken a tigrisek egyedszáma.


1900-as évek körül még 100.000 tigris élt Ázsia vidékein, de a 80-as évek elején már csak 8000.  A WWF kutatói szerint ma csupán 3200 egyed található Ázsiában. Ez a folyamat szinte megállíthatatlan – vélik a kutatók.

Nepálban hozzávetőlegesen 100 – 200 tigris élhet, ebből kb. 50 a Chitwan nemzeti park területén. A biológus-kutatók megfigyelték, hogy a tigrisek Nepál nagy területeit nem veszik „birtokukba”. Az ok rendkívül prózai: élelemhiány. „Ahol kevés a táplálék, a tigrisek eltűnnek. A tigrispopuláció száma szoros korrelációt mutat a zsákmányállatok számával -  hangsúlyozzák a kutatók.


Ahhoz, hogy a tigriseket ne fenyegesse a kihalás veszélye, meg kell védeni életterületüket és környezetüket mindenféle emberi beavatkozástól.


képek: India Tourism

Kapcsolódó anyagok:
Veszélyben az amuri tigrisek és a leopárdok távol-keleti élőhelye
Állat-barátok