A buddhista világ leglátványosabb ünnepe: Waisak

Waisak (vagy Vesak) a buddhista világ legnagyobb és leglátványosabb ünnepe Indonéziában. A vallási eseményt Siddhárta Gautama születésének tiszteletére szervezik a jávai Mendut- és Borobudur-templomban.


A szertartás Mendutban imádsággal veszi kezdetét. A sáfrány-színű ruhába öltözött szerzetesek három kilométert tesznek meg Menduttól Borubudurig.
A helyszínt a hagyományos vásár teszi még látványosabbá, ahol különféle ételeket és ajándéktárgyakat lehet vásárolni.
Az ünnep alkalmából zarándokok ezrei gyűlnek össze Borobudur környékén és a telihold megjelenésekor gyertyákat gyújtanak, és virágokat szórva imákat mormolnak. A Waisak a legjelentősebb buddhista ünnep és egyben nemzeti ünnep is Indonéziában.


Borobudur a világ legnagyobb buddhista templom együttese, amely 8. századból származik. A 34 méter a magas épületet a Szailendra dinasztia megbízásából építették, alapja egy 120×120 méteres négyzetes terület. A faragásokkal díszített templom építése során mintegy 2 millió követ használtak fel. A templom lépcsős, teraszos formájú, a felső teraszokon sztúpák sorakoznak.


Minden sztúpa harang alakú és egy Buddha-szobrot rejt magában. Az egyes szobrok különböző kéztartása a buddhista tanítás különféle tanításait mutatja be. Az épületkomplexum tetején egy 15 m átmérőjű sztúpa helyezkedik el, amely a buddhizmus legfőbb céljának – a Nirvána -, azaz a felszabadított szellem elérésének és az égnek a jelképe.
A legenda szerint, aki a karjával eléri a sztúpában lévő Buddha-szobrot, annak szerencséje lesz.

képek: archív

Kapcsolódó anyagok:
Az indonéz szigetvilág és Bali