Egy törpeállam nagysága

Andorrát – mint anya a kisgyermekét -, monumentális hegyek ölelik körbe. Az idelátogató önfeledten hódolhat túraszenvedélyének, miközben észrevétlen bejárja szinte az egész országot.

Andorra Franciaország és Spanyolország között található törpeállam. Hivatalos neve Andorrai hercegség. A 467.80 km2-nyi területen kb. 58 000 lakos „osztozik. Az andorraiak hivatalos nyelve a katalán.


Andorra a Pireneusokban fekszik, hegykoszorú öleli körbe, amely csak dél felé nyitott, ezért az átlagos tengerszint feletti magasság majdnem 2000 méter. A legmagasabb pontja Coma Pedrosa (2946 méter), ahol nyáron a hóhatár 2500 méter felett van.

A Pireneusok völgyében egykor elszigetelt ország „felívelő” pályáját a turizmusnak köszönheti. Fő folyója a Valira, amely Spanyolország felé folyik.


Flórája igen változatos, az ibolyától a rododendronon át a havasi gyopárig sok faj előfordul. A nárciszt például annyira kedvelik az itt lakók, hogy nemzeti virágjukként tisztelik.

A hegyekkel koronázott kis ország kicsi mérete ellenére három nemzeti parkkal büszkélkedhet. A Coma Pedrosa Nemzeti Parkban található az ország legmagasabb csúcsa a Pedrosa (2946 méter) Bércein kis szerencsével zergéket is felfedezhetünk. De a nemzeti park meseszép völgyeket és csillogó tengerszemeket is rejt.


A Sorteny Nemzeti Parkja pedig igen változatos flórával és faunával rendelkezik. Az ország harmadik nemzeti parkja pedig a varázslatos Madriu-Perafita-Claror völgyekben található. A hegyi régió hangulatát még inkább romantikussá teszik a tipikus széles tetejű andorrai parasztházak.

Az országban és a fővárosban, Andorra la Vellában élők nagy része nem is andorrai. Megtalálható itt számos náció: természetesen többségük spanyol és francia, de megtalálhatók itt a portugálok, angolok és németek is.
Sokan azonban a következőképpen vélekednek hovatartozásukról “Mi nem vagyunk sem spanyolok, sem franciák, mi andorraiak vagyunk.”

képek: archív