Felülírt történelmi tervek

Az első kamikaze

A 13. században, Kublai Khan, a Mongol Birodalom feje meg akarta hódítani Japánt, azonban két monszun miatt vereséget szenvedett. A viharokért imádkozó sintó papok isteni szellőnek, más néven kamikaze-nak nevezték el a mindent eldöntő viharokat. Innen ered a kifejezés és ennek köszönhető, hogy akkor megmenekült Japán.

Napóleon nyomdokaiban

Adolf Hitler nem titkolt célja volt – ismerve Napóleon hódításait –, hogy bevonuljon a történelembe. A Sztálinnal kötött megnemtámadási szerződést felbontva tervét Moszkva megtámadásával akarta kivitelezni, ahova 1941 szeptemberében el is indította csapatait. A magabiztos, ám a csekély felszereltséggel és kevés meleg ruhával rendelkező német haderő nem volt felkészülve a szovjetuniói hideg téli időjárására.

Fordult a kocka

A görög kultúra megmaradása hajszálon függött. A görög-perzsa háború már eldőlni látszott a perzsák javára, és már görög szárazföld megrohamozását tervezték. Ekkor a görög tengerészparancsnok, Themisztoklész felvetette, hogy Thermopülainál ütközzenek meg a perzsákkal, mivel az athéni hajók képesek voltak lezárni a csatorna kijáratát. Kihasználták az árapályt, így győztek az addig fölényben lévő perzsákkal szemben i.e. 480-ban.

Lázadás jégeső miatt

Franciaországban a 18. század végén az emberek szenvedtek a gazdasági válság miatt, az Anglia elleni háborúk és a tavaszi szárazság szintén nehezítették a helyzetüket. Az magas élelmiszerárak mellett a végső csapást egy hatalmas jégeső jelentette, ami során a növények és termény nagy része oda lett. Az éhező nép nem volt felkészülve még egy ilyen extrém helyzetre és hamarosan kitört a francia forradalom.

Viharforduló

A spanyol Armada és Anglia 1588-as csatája nagy horderejűnek számított a nyugati civilizációban. II. Fülöp spanyol herceg hírhedt hajóflottája a döntetlen ütközet után a La Manche csatornából kiszorulva csak észak fele tarthatott. A szokatlan őszi, viharos időjárás nem kímélte őket és több galeon is elsüllyedt a nyílt óceánon.

Képek: archív

Kapcsolódó anyagok:

Véget ért a sztálingrádi csata
Legendás hajók, rejtélyes hajólegendák, 7. rész
Fény- és hangjáték csalogatja a turistákat a francia városba