A tundra felmelegedése felgyorsíthatja a klímaváltozást?

Új klímasokk fenyegetheti a Földet: a tundra felmelegedése felgyorsíthatja a klímaváltozást – aggódtak korábban a kutatók. Attól tartottak, hogy az északi területek fagyos talajából hatalmas mennyiségű üvegházhatású gáz szabadulhat fel.


A permafroszt talaj észak-kelet Szibériában: hatalmas mennyiségű szenet tartalmaz a fagyott talaj

Az üvegházhatású gázok olyan gázok, amelyek elnyelik és kisugározzák azt az infravörös hullámhosszú fényt, ami az üvegházhatást okozza. Oroszország, Kanada és Alaszka északi permafroszt területei óriási mennyiségben tartalmaznak szenet, amelynek egy része káros hatású gáz formájában távozhat a talajból – vélték a kutatók. Most azonban az alaszkai kísérletek igazolták, hogy felmelegedés hatására nem szabadul fel káros mennyiségű gáz a Tudrán.


A kutatók jó előre meghúzták a vészharangot, mivel úgy gondolták, ha a Tundra fagyott talajrétege felolvad, akkor nagy mennyiségű metángáz szabadulhat fel, ez pedig felgyorsíthatja a Föld általános felmelegedését. Köztudott, hogy a metán erősebb üvegházhatású gáz, mint a szén- széndioxid.


A hosszú távú vizsgálatok azonban azt mutatják, hogy a kutatók aggodalma elhamarkodott volt. Az üvegházhatású gázok sokkal biztonságosabban raktározódnak a talajban, mint ahogy azt eddig feltételezték – mondja Seeta Sistla a kaliforniai egyetem tudósa.

képek: archív

Kapcsolódó anyagok:
Védett lehet a rozsomák
A tundrán erdők válthatják fel a törpecserjéket