Tunézia: egy színes ország forgatagában

Két év szünet után áprilisban újranyílt a Tunéziai Turisztikai Hivatal budapesti irodája. A hivatalos megnyitót megtisztelte jelenlétével Abderraouf Betbaieb, Tunézia magyarországi nagykövete és Balogh Sándor, a Magyar-Tunéziai Üzleti Tanács társelnöke is.

A nagykövet hangsúlyozta: Tunéziában demokratikus átalakulás zajlik, a legfontosabb ebben a helyzetben az őszinteség és a pontos információnyújtás az országról, amelynek most minden barátra szüksége van. Tunézia biztonságos, a politikai frakciók és a nép egy emberként mondott és mond nemet az erőszakra – tette hozzá.


Leith ben Zakour képviseletvezető részletes tájékoztatást adott az ország turizmusának számairól és turisztikai lehetőségeiről, illetve a tervezett marketingaktivitásokról, melyektől azt várják, hogy idén a turizmus ismét eléri a 2010-es, forradalom előtti szintet. A 2010-es 7 milliós beutazó szám 2011-re 6 millióra csökkent, az utasok valamivel több mint a fele érkezik az Európai Unióból. Az újranyitás révén szeretnének jelentős növekedést elérni Magyarországról is, 2013-ra a jelek bíztatóak, a lefoglalt charterhelyek száma 20 százalékkal nőtt, s ha sikeres lesz a szezon, idén 25 ezer magyar utas keresi fel az országot. Középtávon, 2016-ig pedig ezt a számot szeretnék egészen 50 ezerig feltornázni.


A cél érdekében intenzív marketingkampányba kezd a hivatal. Ennek részeként elsősorban televíziós, online és outdoor eszközöket alkalmaznak majd.
Tárgyalásokat folytatnak a Tunis Airrel a Budapest – Tunisz járat újraindításáról, ebben is hamarosan előrelépés várható.
Szintén fontos bejelentés volt, hogy a képviselet kezdeményezésére a Magyar Utazásszervezők és Utazásközvetítők Szövetség együttműködik a jövőben a kinti hasonló szervezettel, a cél a pontos információnyújtás és a Tunéziába való utazás fokozott népszerűsítése. A turizmus Tunéziában 7%-kal járul hozzá az ország GDP-jéhez, az áruk és szolgáltatások exportjának 5,2%-át teszi ki és a kereskedelmi mérleg hiányának 56%-át fedezi.


Tunézia turisztikai kínálata rendkívül sokszínű, egyaránt kedvez a tengerparti üdülésnek, egészség-, gyógy-, golf-, sivatagi- kulturális-, MICE és ökoturizmusnak. A tunéziai turizmus gerincét a tengerparti üdülések képezik, modern hotelek és gyönyörű strandok várják az érkezőket. Az országhoz tartozó partszakasz 1300 kilométer hosszú, ebből mindössze 7%-ot használtak ki eddig. A 856 hotel 80%-a a partokon helyezkedik el.


Kevesen tudják, hogy Franciaország után a második legjelentősebb Thalasso terápiát kínáló célállomás. Több száz termálforrás található az országban, terápiás hatásait már a római korban is bebizonyították.

Minden évben közel 70.000 golfozó érkezik az országba. Jelenleg tíz pálya működik, kettő kialakítás alatt áll, hármat hamarosan elkezdenek és további öt megvalósítását tervezik.
Egyedi és különleges látványosság a Szahara, amelyet homokdűnék, hegyi és tengerparti oázisok, berber és barlang falvak tesznek változatossá. Tunézia 3000 éves történelmét számos nagy civilizáció tette gazdagabbá, az országban hét világörökségi helyszín található.

képek: archív