Apró földi paradicsom az Indiai óceánban

Változatos természeti adottságainak, lélegzetelállító tájainak és aktív, élményteli programjainak köszönhetően a közigazgatásilag Franciaországhoz tartozó Réunion sziget kivételesen sokarcú desztinációnak számít.

Az Indiai Óceánból kiemelkedő földterületen különleges és szemet gyönyörködtető látvány tárul az utazók elé: több mint 3000 méter magas hegycsúcs, kristálytiszta víz mosta tengerpart, égszínkék lagúnák, korallzátonyok, szubtrópusi esőerdők, aktív tűzhányók és számos egyéb természeti csoda. Réunion varázsa éppen e sokszínűségben rejlik.


A XVI. századig lakatlan területet portugálok fedezték fel 1507-ben. A következő két évszázad során franciák, madagaszkáriak, malájok, indiaiak és kínaiak is érkeztek a szigetre, így etnikai szempontból igazán vegyes lakosság élt és él itt. A franciák fokozatosan nyomultak be és foglalták el az akkor még Bourbon (l’île Bourbon) néven ismert szigetet, majd 1946-ra elérték, hogy hivatalosan is az ő fennhatóságuk alá tartozzon. A nevet a Bourbon-ház bukását követően változtatták meg a sok nemzetiség együttélésre, találkozására utaló Réunion-ra.


A nagyjából 2500 km2 területű sziget belsejében létrehozott nemzeti park csodálatos természeti szépségeket ölel fel. A fenséges hegyormok, mély völgyek és meredek sziklafalak együttese 2010 óta az UNESCO világörökségek részét képezi. Az Indiai óceán „édenkertjének” 40 százalék áll védettség alatt. A szárazföldi nemzeti park mellett a sziget 2007 óta egy 35 km2 kiterjedésű védett tengeri területtel is büszkélkedhet, amely magába foglalja az itt fellelhető korallzátonyok mintegy 80 százalékát.

A Madagaszkártól 800 km-re keletre fekvő sziget két vulkán működésének eredményeként jött létre. A 3071 méter magas, hó borította Piton des Neiges már nem, a Piton de la Fournaise ellenben még ma is aktív tűzhányó. Ez utóbbi, egyike a világ legaktívabb vulkánjainak: az elmúlt 300 évben ugyanis több mint százszor – 1998 óta évente átlagosan 2-4 alkalommal – tört ki.


A trópusi éghajlat miatt meglehetősen párás levegő, sok csapadék és magas hőmérséklet jellemzi a vulkáni szigetet, amelynek közepén három dús növényzetű kaldera is található. A Mafate, Salazie és Cilaos kráterek egymáshoz közel helyezkednek el, és egy ősi vulkán beszakadásakor keletkeztek.
“Franciaország e tengerentúli területe tipikus trópusi paradicsom. A páratlan természeti szépségek és a kikapcsolódást segítő nyugodt légkör senkinek sem okoz majd csalódást!”

Videó a szigetről:

képek: archív

Szerző: Koltai Bernadett

Kapcsolódó anyagok:
Furcsa élőlényeket találtak az óceán mélyén
Egy születő óceán, amelyet Vörös-tengernek hívunk