Eltűnik a határ Pécs és Eszék között

Horvátország 2013. július 1-én az Európai Unióba teljes jogú tagja lesz, ami nemcsak a déli szomszédjainknak lesz fontos esemény, hanem nekünk, magyaroknak is. Pécs városa különleges programmal készül az EU 28. tagállamának ünneplésére.

A pécsiek a következőképpen vallanak a jeles eseményről:
Eltűnik a határ, közelebb kerülünk egymáshoz. „A balkán kapuja” város szlogenjét át lehet majd írni „a nyitott balkán kapujá”-ra.
Ennek örömét egy nagy civil akcióval szeretnénk kifejezni: június 30-án reggel fél 8-kor egy 100 fős pécsi bringás csoport indul a Széchenyi térről Eszék fő tere felé. Ugyanebben a pillanatban Pécsre fog tekerni ugyanannyi eszéki biciklis.
Út közben találkozunk Beremenden, ahol megismerkedünk egymással egy közös, ünnepélyes ebéd keretében – majd tovább hajtunk a végcél felé. A másik oldalra érkezve a biciklizők részt vesznek a hivatalos csatlakozási ünnepségeken, amelyet aznap Eszéken és Pécsett is megtartanak. Hazafelé, Kisharsányon megint összefut a két biciklistársaság, hogy elmeséljük egymásnak „milyen vót”, avagy „kako je bio”.

Az BIKE.U. ötletgazdája, a Pécsett élő holland, Európa-szerte bicikliző Simon Wintermans szerint „a sportos, vidám akció azt is hivatott bemutatni, hogy Eszék és Pécs olyan közel fekszik egymáshoz, hogy egyetlen nap alatt bringával is teljesíthető a táv!”
Emellett fontosnak tartja, hogy a pécsiek építsenek ki új, személyes kapcsolatot „a másik oldallal”, mert a határ eltűnésével új, kiváló lehetőségek nyílnak meg mindkét fél számára.
Nagy Csaba alpolgármester a pécsi csoporttal szintén végig biciklizi a Pécs – Eszék távot, ami jól szemlélteti, Pécs menyire fontosnak tartja a két város egymáshoz történő közeledését, míg Páva Zsolt polgármester kerékpárjával a város déli szélén várja majd a horvátokat.

A 2 x 100 bicikliző a 90 km távolságot a könnyebb aszfalt úton, vagy a szebb, de nehezebb földes úton tekerheti majd le.
Az utóbbi „mezei” útvonal követi a leendő Pécs-eszéki Zöld Útját, amely a tervek szerint 2014-től lesz hivatalosan kitáblázva.
A Magyarország-Horvátország IPA Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013 támogatási rendszerében támogatást nyert az IPA „Development of Pécs- Osijek – Antunovac – Ivanovac biking route” című projekt, ami biztosította a BIKE.U. akció forrásának egy részét.
A biciklis akcióról friss információ olvasható a Facebookon a „BIKE.U.2013” alatt, emellett az érdeklődők közvetlenül is fölvehetik a kapcsolatot Simon Wintermans-szal a 20-9258550 számon, vagy a simon@europeonbike.info e-mail címen.

képek: archív