A Dráva napját ünnepelték a horvátországi Légrádon

A Mura-Dráva-Duna Bioszféra Rezervátum Emléknap, az Európai Amazonas Napja központi eseményén, amelyet a horvátországi Légrádon rendeztek meg, a horvát és a magyar környezetügyi tárca is képviseltette magát.
Horvát civil szervezetek memorandumot adtak át Hrvoje Dokoza természetvédelemért felelős miniszterhelyettesnek, amelyben a horvát folyók állapotának hatékonyabb, tudatosabb és erősebb védelmét kérték a kormánytól.
Dokoza beszédében elmondta, céljuk, hogy a természeti környezet megőrzése és a helyi lakosság boldogulása minél inkább összhangba kerüljön. A Dráva menti bioszféra-rezervátum kiemelkedő lehetőségeket rejt az ökoturizmus fejlesztésére, ennek köszönhetően a természetvédelem jelentősen hozzá tud járulni a térség gazdasági felemelkedéséhez.
Illés Zoltán környezetügyért felelős államtitkár hangsúlyozta, különös jelentősége van, hogy a korábbi vízerőmű-építési tervek lekerültek a napirendről és már mindkét ország az ökológiai egyensúly megőrzésében, a természeti értékek állapotának javításában látja a jövőt.


“A szomszédos országok helyi közösségeinek és a természetvédelmi civil szervezeteknek az összefogása elengedhetetlen természeti értékeink megóvásához. Az öt országon átnyúló bioszféra-rezervátum megfelelő jövőbeli működéséhez komoly szakmai és politikai együttműködésre és a természeti értékeket megbecsülő lakosságra van szükség. Így tudjuk csak ismét biztonságba helyezni kiemelkedő természeti kincseinket” – fogalmazott Fáth Ákos, a WWF Magyarország igazgatója.
A rendezvény keretében a térség kézművesei helyitermék-bemutatót tartottak és fellépett a kaproncai KUD Koprivnica, valamint a csurgói Dráva Gyöngye néptáncegyüttes. Az esemény a kivételes természeti értékeket bemutató hajókirándulással és a Drávában történő közös “Nagy Ugrással” zárult – írta a többi között közleményében a WWF Magyarország.


A WWF horvát irodája az ország folyóit fenyegető veszélyekre és a bioszféra-rezervátum jelentőségére egyhónapos kampánnyal hívta fel a figyelmet, amelynek során Horvátország hét, természetvédelmi szempontból fontos folyóján rendezett figyelemfelkeltő eseményeket. A légrádi esemény a rendezvénysorozat záróünnepsége volt.
A horvát-magyar határt képező Dráva az egyik utolsó szabályozatlan szakaszokkal rendelkező európai folyó. Az Európa Amazonasaként is emlegetett élőhely különleges ártéri erdőknek, változatos élővilágú holtágaknak, kavicszátonyoknak és ritka állatfajoknak ad otthont. Ezért kiemelt jelentőségű, hogy a Mura, a Dráva és a Duna folyók mentén a tervek szerint 2015-re létrejöhet a világ első, öt országot (Ausztria, Horvátország, Magyarország, Szerbia, Szlovénia) érintő bioszféra-rezervátuma – írta közleményében a WWF Magyarország.
Az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete, az UNESCO 2012 júliusában fogadta el a magyar és a horvát jelölést a leendő, több mint 800 ezer hektáros védett zóna horvát-magyar szakaszairól. (MTI)

kép: archív