A változások rögös útján – Burma!

Burma – az ország, amely hosszú időn keresztül szinte hermetikusan elzárva élt a világ történéseitől, most próbálgatja „szárnycsapásait”.

Az ország 1948-ben vált függetlenné Burmai Unió néven. A demokratikus köztársaságnak (1948-1962) Ne Win tábornok 1962-es katonai puccsa vetett véget, aki több mint negyed évszázadig maradt hatalmon.
Az ország fokozatosan a világ legszegényebb országává vált, miközben évtizedeken át egyre többen követelték a demokratikus változásokat.


Mrauk U. Kikötő a Kaladan folyónál

2011-ben azonban eljött a fordulat éve, amikor is az ország „megnyílt” és Aung San Suu Kyi népszerű szabadságharcost kiengedték házi őrizetéből.
Az embereknek – akik eddig teljesen magukra voltak utalva – , nem egyszerű lépést tartani a nehézségekkel és az országban zajló gyors változásokkal.
Sokan mind a mai napig ragaszkodnak az ősi ázsiai hagyományokhoz és szokásokhoz, míg mások alig várják, hogy a világ előtt „kitárulkozzon” egy új Burma képe.

Egy család díszes szekéren

A változások éveiről készített értékes felvételeket két külföldi újságíró, Bettina Flitner és Alice Schwarzer.

Burma vagy Mianmar?
Az ország nevét 1989-ben változtatta meg a katonai junta Burmáról Mianmarra, de a demokratikusan megválasztott parlament soha nem ülhetett össze, és nem hagyhatta jóvá a módosítást. Az ellenzék azóta is a Burma alakot használja, s a Mianmar alak megmaradt a totalitárius katonai rezsim szóhasználatának.

Mandalay. Apácák


Bagan. Ananda temploma előtt

Képek: Bettina Flitner, Alice Schwarzer