Kizöldül Grönland?

A  legújabb kutatások szerint a globális felmelegedés minden egyes hőfokkal 2,3 méterrel emeli meg a tengerszintet. Bár a folyamat valószínűleg évezredes lassúságú, feltartóztathatatlan. A változás perspektivikusan akár a grönlandi jégtáblák teljes eltűnését eredményezheti.

Először vetették össze egy vizsgálatban azt a négy legfontosabb tényezőt, amely szerepet játszik a tengerszint emelkedésében. Éspedig: a gleccserek, a grönlandi jégtáblák és az antarktiszi jégtáblák olvadása, valamint az óceán hőmérsékletemelkedés miatti terjeszkedése. Több kutatás tanulmányozta már külön-külön e komponenseket, ám most kísérelték meg először, hogy vizsgálják a kölcsönhatásaikat is, és összehasonlítsák ezeket a korábbi adatokkal.

A kutatók modellezték a jövőben várható klímát, és ezt összehasonlították a korábbi tengerszint-emelkedés idején feltételezett éghajlattal. “120 000 éve 1-2 fokkal melegebb volt, mint ma, és a tengerszint is 5-9 méterrel magasabban állt.” A modell alapján a jövőben hasonló változásokra lehet következtetni. – nyilatkozta Peter Clark, az Oregon State University paleoklimatológusa a Proceedings of the National Academy of Sciences kiadványában.  Legkonkrétabb s egyben legmerészebb jóslásuk szerint minden hőfokkal 2,3 métert növekszik a világtenger szintje. Viszont, “ha egy fokkal melegebb lesz a következő két évben – említi Clark –, ez nem emeli automatikusan a vízszintet. A Földnek kell először felmelegednie, majd tartania ezt a hőmérsékletet.” Így a melegedés csak évezredek alatt duzzasztja fel a tengereket.

Grönlandon várhatóan a magasabb hőmérséklet megfékezi a jégtáblák természetes hízását, ami hosszú távon azok teljes eltűnéséhez vezethet, tovább növelve a globális hőmérsékletet. Ezzel szemben az Antarktisz vidékén akkora hideg uralkodik, hogy a kontinentális jégtakaró várhatóan a melegedés ellenére sem fog extrém módon visszahúzódni, legfeljebb a jéghegyek indulnak intenzívebb olvadásnak. Leválva a bázisukról továbbúsznak, és a melegebb óceáni területeken olvadnak fel egészen. A kutatók a tengerszint emelkedését a múlt században az óceán terjeszkedésének és a gleccserek olvadásának tulajdonították. A jövőre nézve azonban – mindent összevetve – a grönlandi jégpáncél olvadása és akár teljes megsemmisülése jelentheti a legnagyobb kihívást. Bár törekednünk kell a széndioxid-kibocsátás csökkentésére, ami a globális felmelegedés legfőbb forrása, ez a gáz már olyan mértékben felszaporodott a légkörben, hogy évezredek kellenek a jelenlegi mennyiség redukciójára. “Ha csökkentjük is a kibocsátást – teszi hozzá Clark –, a globális felmelegedés okozta tengerszint-növekedés jelentősnek ígérkezik.”

Forrás: www.sciencedaily.com

Képek: www.traveladventureeverywhere.blogspot.hu