Ha nem mész Hawaiira, Hawaii jön hozzád

A Google cégcsoport már számtalan helyszínt feltérképezett autóra rögzíthető különleges kameráival, de egyre gyakoribb, hogy a civilizációtól távoli, gyönyörű területekről is készítenek panoráma felvételeket. Ezeket a kocsival nehezen megközelíthető helyeket speciális hátizsákszerű eszközzel, gyalogosan örökítik meg. A szerkezet mind a 15 lencséje 2,5 másodpercenként készít képeket. Nem is olyan rég így tették lehetővé például a Grand Canyon-i virtuális sétát.

A Hawaii legnagyobb szigetén, a Nagy Szigeten található, esőerdők között és vulkánok mellett is elvezető turistautak feltérképezése nem csak a helyszín változatossága miatt különleges. Ez az első alkalom, hogy a Google kölcsönadja speciális kameráit, amelyeket egy helyi túraszervező cég annak reményében igényelt, hogy a felvételek még több turistát vonzanak majd. Az expedíció várhatóan szeptemberig tart, így a panorámaképek legkorábban az év vége felé tekinthetők meg.


A Google állítólag többször is eszközt biztosít majd hasonló célokra, a cégcsoport legfrissebb közleménye szerint ugyanis, ezentúl szinte bármilyen szervezet igényelhet ilyen szerkezetet.

Képek: www.google-latlong.blogspot.hu, www.fineartamerica.com

Szerző: Szabó Szilvia