Valóban vonzó a pávauszály? (videóval)

Amerikai kutatók szemkövető kamerák használatával vizsgálták, hogy mi kelti fel pontosan a tojó figyelmét a pávakakas farktollaiban.

A biológusokból álló kutatócsoport tizenkét páva viselkedését tanulmányozta. Két kamerát szereltek mindegyik madár fejére: egyik a szemmozgásukat rögzítette, a másik pedig a környezetet. A kutatók arra voltak kíváncsiak, mit néz meg a tojó a hímen. Az eredményeket a Journal of Experimental Biology tette közzé. A szemkövető kamerák segítségével arra a következtetésre jutottak, hogy nagyon nehéz fenntartani a nőstények figyelmét, ami megmagyarázza a dísztollak kifejlődésének okát.

kamera követi a páva szemmozgását

A pávakakas farktollait legyezőszerűen felemeli, így csábítva el a tojót. Dísztollaik kialakulása az ivaréretté válással – három éves korukig – befejeződik. A tojók tollazata a hímekhez viszonyítva jellegtelen, barna színű. Mivel a fiókák felnevelése egyedül a nőstények feladata, a rejtőzködő szín előnyt jelent számukra, hogy elkerüljék a ragadozók figyelmét. A kakasok számára viszont a szépségben rejlik a szaporodás kulcsa: a tojók ugyanis a legdíszesebb tollú hímet választják ki a párzásra. Az állatvilágban a pávatoll szemlélteti leginkább Charles Darwin nemi szelekciós elméletét: a fajoknál minden egyed a másik nem számára vonzó akar lenni, hogy elnyerje a szaporodás jogát. Dr. Jessica Yorzinski, a kutatócsoport munkatársa is erre utal: „Több faj küllemében is találunk olyan jellegzetességet, aminek semmilyen túlélési funkciója sincs”.

farktollaival csábít a pávakakas

A kutatás azt feltételezi, hogy a hímek a farktollaik mutogatásával a nőstények figyelméért versenyeznek. A kamerák által rögzített felvételek azonban kimutatták, hogy a tojók figyelme állandóan megoszlik a környezet és a kakasok között. „Ha a nőstények csak a kakasra koncentrálnának, akkor könnyen egy tigris vacsorájaként végezhetnék” - magyarázta Dr. Yorzinski. Azt is megfigyelték, hogy a madarak meglepő módon a pávauszály fejtől lefelé eső részét nézték leggyakrabban. Ezt felismerve kérdésessé vált, miért van szükség arra, hogy a hím magasan tartsa hosszú farktollait, ha a tojó szinte csak az alacsonyabb részeket figyeli. Dr Yorzinski ezt is elmagyarázta: természetes élőhelyükön Indiában nagyon magas az aljnövényzet, így a pávából csak a farktollai látszanak. „Úgy gondoljuk, ez egy hosszú távú jelzés a tojó számára.”

A páva fejére erősített kamera látható a következő videó-felvételen:

Forrás: www.bbc.co.uk
Képek: wikipedia

Kapcsolódó anyagaink:

Bogárra szerelhető kamerát fejlesztettek
“Páváskodó” dinoszauruszok
Nanoszerkezetének köszönhetően csillog a kacsatoll