Farkas Bertalan is találkozott a fiatal asztronautajelöltekkel a fesztiválon

A magyar nyertes végül egy 26 éves budapesti repülőmérnök-hallgató, Juhos Norbert lett.
Szombat délután jelentették be a Sziget “űrbázisán” annak a hat fiatalnak a nevét, akiket hat ország 51 jelöltje, köztük 14 magyar közül választottak ki és részt vehetnek egy globális űrtáborban az Egyesült Államokban. Az orlandói kiválasztási folyamat végén a világ különböző térségeiből érkező jelöltek közül összesen 23-an kapnak lehetőséget arra, hogy egy repülőn elhagyják a Föld légterét. A versenyzők egy kétszemélyes repülőgépen utaznak majd 103 kilométer magasságig, a repülés mintegy 60 percig tart. A floridai tábor decemberben lesz, az űrutazásra 2014-ben kerülhet sor.


Az összegyűltek tapssal fogadták a fesztivált először meglátogató Farkas Bertalant, az első magyar űrhajóst, aki előbb arról érdeklődött, hogy nehéz volt-e a kiválasztási folyamat. Hozzátette: reméli, hogy résztvevők, miután visszatérnek a világűrből, újból meglátogatják Magyarországot.

Ezután olvasták fel a szerencsés bosnyák, szlovén, horvát, szlovák, cseh és magyar fiatalemberek nevét. Magyarországról első körben két embert neveztek meg. Közülük végül úgy választották ki a nyertest, hogy a kampányt szponzoráló cég szakemberei egy úgynevezett katapulttal – kifeszített rugalmas kötelekhez erősített székkel – fellőtték őket, és a földet érésig a lehető legtöbbször kellett leírniuk a cég nevét a kezükbe adott tollal egy papírra. A párbaj végeredményét végül Farkas Bertalan jelentette be, aki az egybegyűlt újságírók gyűrűjében gratulált a 26 éves budapesti Juhos Norbertnek, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem repülőgépmérnök-hallgatójának. (MTI)

Képek: NASA, archív