A vadvilág nyomában

Farkasokkal vicsorít a Kárpátokban, varánuszokat „dédelget” Indonéziában, anakondákkal „birkózik” Amazóniában: nem sok olyan természetfilmes létezik, aki olyan közvetlen közel merészkedik a vadállatokhoz, mint a német Andreas Kieling.

Nemrég tért haza Indiából, ahol elefántokat és orrszarvúakat filmezett. Most kivételesen Európában tartózkodik, így az egyik német tv társaságnak sikerült elcsípnie a népszerű filmest egy rövid interjúra.

Hova vitte élete első útja?

Új-Fundland partjaira hajóztam egy tapasztalt tengerésszel, így alaposan belekóstolhattam a „matrózkodásba” is.

Az anakondától a farkasokon át a varánuszokig már rengeteg állattal volt dolga. Melyik vadállat bűvöli önt el leginkább?

Bolygónk számos állatfaja elbűvöl, de talán számomra mégiscsak az észak-amerikai barnamedve, vagyis a Grizzly a legkülönlegesebb.

Melyik kalandja volt eddig a legveszélyesebb?

Az indonéz szigetvilágban, Komodó partjainál, messze a civilizációtól egy tengeri mérges kígyó egyszer majdnem kioltotta az életem. Semmilyen szérum nem volt nálam, és a helyi guide azzal „biztatott”, hogy néhány órám van csak hátra, de Fortuna a kegyeibe fogadott, és mintegy 2 nap bénultság és ájultság után talpra álltam. Az elég meleg helyzet volt.

Melyik vadállat hagyja magát a legkönnyebben filmezni?

Az ugandai hegyi gorilla. Mikor őket filmezem, mindig az az érzésem, hogy szándékosan pózolnak nekem. Nagyon kíváncsi állatok, néha olyan érzésem támad, mintha arra kérnének, hogy magyarázzam el nekik, hogyan működik a kamera.

Melyik állat kerüli leginkább az embert és a technikát?

A hópárduc Nepálban. A hópárducok általában éjszakai állatok, ami nem éppen ideális a filmezés és fotózás szempontjából.

Mely állatot szeretné még mindenképpen lencsevégre kapni?

Az etióp felföld farkasait.

Mit visz mindig magával a kalandjaihoz?

Távcsövet, mivel nagyon szeretem a madarakat, és szívesen figyelem őket a közelből.

Hol találkozott a legbarátságosabb emberekkel?

Burmában (Mianmar), bár ez egy óriási ellentmondásnak látszik, hiszen ott mind a mai napig a katonai junta uralkodik.

Hol kényszerült a legpocsékabb időjárásban filmezni?

Egyértelműen északon a Spitzbergáknál, ahol belekerültem egy jégveréssel „tarkított” hóviharba.

Melyik németországi helyszín áll legközelebb a szívéhez?

A thüringiai erdő.

Hol szeretne még mindenképpen forgatni?

Úgy gondolom, már mindenütt jártam, ahol szerettem volna. Mostanában inkább az motivál, hogy visszatérjek azokra a helyszínekre, amelyek nagy benyomást tettek rám: pl. Alaszka a gyönyörűséges hegyeivel.

képek: Andreas Kieling