A természet csillogása

A csillogásról sokunknak a luxus, a fényűző életmód jut eszébe. Ha azonban a természettel kapcsoljuk össze ezt a kifejezést, egészen más gondolatok merülnek fel bennünk. Az anyatermészet határtalan alkotóerejére számtalan példát találhatunk: vérvörös vízesés, rejtélyes sziklaformációk vagy „ragyogó” barlang.

 A hátborzongató vérvörös vízesés – Antarktika

Megdöbbentő és hátborzongató látvány, ahogy az antarktiszi Taylor gleccseren „vérként” zúdul le a víz. Amikor a tudósok 1911-ben felfedezték a Blood Falls vízesést, azt hitték, hogy vizét különböző algafajok színezik sötétvörösre, ám később kiderült, hogy a nagymennyiségű vastartalom festi vérvörösre a vízsugarakat. A több mint másfél millió éves gleccser kialakulása során egy ősi tavat „temetett” maga alá, így az ott élő apró mikrobákat teljesen elzárta a külvilágtól. A vastag jégtakaró alatt a mikroorganizmusok kénytelenek voltak alkalmazkodni az oxigénmentes állapothoz, csupán a kőzetekből kimosott vas segítségével voltak képesek „lélegezni”. A legfrissebb kutatások szerint a mikrobák által felszabadított vas-oxid okozhatja a víz vöröses színét.

Az „Ördög üveggolyói” Ausztráliában

Az Ausztrália északi részén található Devils Marbles Természetvédelmi Terület több millió éve formálódik. A Kaytetye  bennszülöttek szent helynek tartották az általuk Karlu Karlu-nak elnevezett területet, amely kulturális és spirituális szempontból is nagy jelentőséggel bír. A gömb alakú szikláiról elhíresült terület látogatói kivételes látványban részesülhetnek: az egyes gránit tömböknek ugyanis csak kis része érinti a földet, így úgy tűnik, mintha folyamatosan egyensúlyoznának. A turisták a legtöbb fotót általában csak két óriási kődarabról készítik, noha több gömb alakú szikla is található ezen a 4400 hektáros területen. Az állatok szívesen időznek a sziklaformációk közvetlen közelében: a ragadozókkal szemben kitűnő búvóhelyet, a forrósággal szemben pedig árnyékot biztosítanak az „üveggolyók”.

„Természetes” csillogás – Új-Zéland

Kicsiny szentjánosbogarak parányi fénye világítja meg a Waitomo Glowworm barlang sötét zugait Új-Zéland északi részén. A nevezetességét gumicsónakkal is felfedezhetik a látogatók, a barlang felépítése és környezete ugyanis lehetőséget ad a vízen való megközelítésre. A természeti csoda különlegességét apró „lakóinak” köszönheti, ugyanis a szentjánosbogarak sehol máshol nincsenek jelen akkora számban, mint a Waitomo Glowworm barlangban. Az általuk kibocsátott fénysugarak összeadódva lenyűgöző látványt nyújtanak a sötét falak között.

képek: 78degreessouth.blogspot.hu