Rákosivipera-napot rendeznek a Szegedi Vadasparkban

Rákosivipera-napot rendeznek szeptember 7-én a Szegedi Vadasparkban, a látogatók ekkor megismerkedhetnek a legveszélyeztetettebb hazai hüllőfajjal, valamint a védelme érdekében tett intézkedésekkel.

A Magyarországon tudományosan 120 éve leírt állat azért kapott külön napot – szeptember első szombatját – a zöldjeles ünnepek között, mert a természetben előforduló egyedeinek száma oly kritikusan lecsökkent, hogy a csak napjainkban is folyó, nemzetközileg támogatott fajmegmentési programnak köszönheti megmenekülését a kihalástól.


A rákosi – a szocializmus éveiben parlagira vagy rákosrétire átkeresztelt – vipera (Vipera ursinii rakosiensis) hungarikum: az Európa-szerte élő parlagi vipera (Vipera ursinii) egy, már csak Magyarországon élő alfaja. A napjainkban csak a Hanság és a Kiskunság rétjein, legelőin előforduló egyedeinek száma a becslések szerint csupán félezerre tehető.
A Szegedi Vadasparkban szombaton, a Magyar Madártani Egyesület és a Rákosi vipera LIFE+ program által szervezett napon a fajmegmentési program munkatársai és önkéntesei felvilágosítást adnak a rákosi viperák hazai helyzetéről, élőhelyükről és életmódjukról.
Az állatkert gondozói élő viperát nem tudnak bemutatni, de siklósimogatásra mindenkinek lehetőséget biztosítanak. (MTI)

képek: archív