A napfény és a hófödte bércek ékszerdoboza: Lienz

Kelet-Tirol a vad természeti szépségek és a tömegturizmustól kevéssé érintett, hamisítatlan osztrák vidéki hangulatot árasztó települések hazája. Lienz, a kelet-tiroli tartomány hosszú múltra visszatekintő „fővárosa” különleges kikapcsolódási lehetőségeket kínál mindazoknak, akik Ausztria e kevéssé ismert szegletét szeretnék felfedezni.

100_6060

Az Isel és a Dráva (Drau) összefolyásának közelében, a festői osztrák Dolomitok lábánál fekvő város Ausztriának az év legtöbb napsütéses órájával és talán a legszebb fekvésével is büszkélkedhető települése. A lienzi Dolomitok tömbjét északról a Schober és a Villgartner hegység, délről pedig a magasba nyúló Karni-Alpok határolják. Az itt állandónak tekinthető napsütés – és talán a közeli Itália hatása miatt – Lienzet a mediterrán és az alpesi hangulat sajátos egyvelege jellemzi.

100_6005

A meseszerű, sok évszázados műemlék jellegű házakkal övezett főtér leanderek és napernyők árnyékában megbúvó, jókedvű nyüzsgéstől hangos kávézói és teraszai Olaszországot, a város fölé magasodó havas hegycsúcsok pedig az Alpok varázslatos világát idézik. Mind a város, mind pedig közvetlen környéke számos kulturális és természeti érték felfedezésére csábítja az utazót. Ha igazán fejedelmi kényelemben szeretnénk eltölteni itt néhány napot, a legjobb választás, ha Lienz legújabb büszkeségében, a kapuit 2009-ben megnyitott Grandhotel Lienzben rezerválunk magunknak szállást. A Simonitsch és Westreicher család tulajdonában álló impozáns, festői környezetben fekvő hotel jelenleg Kelet-Tirol egyetlen ötcsillagos szállodája.

100_6035

Más, hasonló kategóriájú hotelekkel szemben a Grandhotel Lienz a legkényesebb ízlésnek is megfelelő, arisztokratikusan elegáns környezete ellenére olyan családias hangulattal várja az ide először betérőket, amelyet legfeljebb csak sokéves visszajáró törzsvendégekként élhetünk át egy-egy baráti alpesi panzióban. A hotel valamennyi, egyformán elegáns szobájából káprázatos kilátás nyílik a lienzi Dolomitok vagy a Schrober-hegység hófödte bérceire.

100_6049

A szálloda méltán büszke világszínvonalú és a hollywoodi filmek világát idéző Medical Spa & Wellness részlegére, az egyedülálló kollekcióval büszkélkedő vináriumjára, valamint a decensen hangulatos, kitűnő választékot kínáló éttermeire. A hotel különleges szolgáltatása a vendégek rendelkezésére álló személyi vitáltréner, aki egyaránt segít környékbeli kirándulásaink, hegyi nordic walking túráink vagy a házon belüli kikapcsolódásunk megszervezésében. Ami azonban engem személy szerint a legjobban megfogott a Grandhotel Lienzben, az a szállodai személyzet sehol másutt nem tapasztalt, szívből jövő barátságossága volt.

100_6036

Noha a fantasztikus kényelmi szolgáltatások garmadája miatt nem is olyan egyszerű dolog kilépni a hotelből, mégis, a város és környékének kihagyhatatlan látványosságai kirándulásra sarkallják az utazót. Magát a hoteltől alig pár perces sétára fekvő főteret több értékes műemlékének köszönhetően egyfajta időkapszulának tekinthetjük. A főteret megkoronázó és a 16. század reneszánsz stílusában épült saroktornyos Liebburg vaskos falai között egykor a görzi grófok laktak.

100_6039

A gyönyörűen restaurált kastély napjainkban a városi önkormányzat otthona. A tér keleti végén álló 13. századi gót plébániatemplomot akkortájt emelték, amikor Lienz 1242. február 25-én elnyerte városi rangját. A városközponttól nyugati irányban 3 kilométerre fekvő sasbércen áll a Schloss Bruck, Lienz ősi vára, amelyet még a 13. század végén a görzi grófok építettek. A várkastély ma múzeumként és galériaként üzemel. A teljes épségében fennmaradt középkori vár bástyáiról lenyűgöző körpanoráma tárul elénk a környékbeli hegyekre.

100_6061

És ha már a kéklő bércekre vetjük pillantásunkat, lienzi tartózkodásunk nem is lehetne teljes egy kiadós alpesi hegyi túra nélkül. Mind a Magas-Tauern, mind pedig a lienzi Dolomitok vadságukban is gyönyörű vonulatai izgalmas kalandokat kínálnak a csak kiadós hegyi sétákra vágyóknak ugyanúgy, mint a komolyabb adrenalinbombára szomjazó profi hegymászóknak. Feltétlenül érdemes kirándulást tennünk a Lienztől alig harmincegynéhány kilométeres távolságra fekvő, állandóan hóval borított, 3798 méter magas Grossglocknerhez, Ausztria legmagasabb hegycsúcsához, a Magas-Tauern „királynőjéhez” is.

100_6010

Ha kedvünk van egy ettől távolabbi felfedezőúthoz, úgy akár bő fél nap alatt is felejthetetlen kirándulást tehetünk az ide karnyújtásnyira fekvő olasz határon túli Dolomitokban. Nem véletlen, hogy a Dolomitokat a világ öt legszebb hegysége között tartják számon. Mindebből alapos ízelítőt kaphatunk, ha Kelet-Tirol fővárosából, Lienzből elautózunk Cortina d’Ampezzóba, az Olasz Dolomitok fővárosába. Lienz és a varázslatos Kelet-Tirol az év minden szakaszában várja az Alpok szerelmeseit!

Képek: dr. Elter Tamás

 További információ: www.grandhotel-lienz.com