Szavazzatok a 2014-es Fjällräven Polar magyar versenyzőire!

2013. december 10-ig voksunkkal még támogathatjuk a magyar versenyzőket, akik részt kívánnak venni az áprilisi Fjällräven Polar szánhúzó versenyen a messzi északon.

Már csak néhány hónap, és újra elindul a világ egyik legkülönlegesebb téli kalandja, a Fjällräven Polar. A mintegy háromszáz kilométer hosszú szánhúzó verseny 2014. április 8-án indul az észak-norvég Signaldalenből, a Paras-hegy közeléből. A négy napig tartó út a skandináv hegyvidéken vezet keresztül, amely észak-déli irányban fut végig a norvég-svéd határ mentén. Az örök tél birodalmát leginkább a Tavvavuoma területén lehet felfedezni, ami a Fjällräven Polar azon része, amely talán a leginkább ki van téve az elemek szeszélyének. Jó idő esetén itt akár ötven kilométerre is el lehet látni, ha viszont rosszra fordul az időjárás, akkor semmi sem állíthatja meg a szelet és a havat, hogy végigsöpörjön az egész tundrán.

A versenyzők kutyaszánon hódítják meg ezt a messzi fagyos vidéket, miközben elérik a szubarktikus vad természetet, ahol már csak a hideg, a sötétség és az állandó szél uralkodik a zord tájon. Éppen ezért minden egyes nap az adott helyszínen döntik el, hol verjen tábort éjszakára a különleges futam. Az ilyen jellegű téli trekking alkalmával ugyanis mindig a terep, az időjárás és a felszín körülményei diktálják a feltételeket. A negyedik nap végén a versenyzők elérik Jukkasjärvi végállomást, ahol forró szauna és meleg ágy várja őket.

1

A Fjällräven Polar legfontosabb résztvevői természetesen a szánhúzó kutyák. Az expedícióban nagyjából száz alaszkai husky vesz részt, többségük a híres Kenth Fjellborgs kutyatenyésztőtől érkezik a versenyre.

Magyarország csak 2015-ben indulhat először önálló országként, de a 2014-es futamra is több magyar fiatal regisztrált már az egyéb ország kategória alatt, amelyből az első legtöbb szavazatot összegyűjtött versenyző automatikusan továbbjut az áprilisban megrendezésre kerülő szánhúzó kalandon. A második résztvevőt a Fjällräven választja ki ebből a kategóriából. Szavazni már most is lehet a magyar versenyzőkre: Guzorán Attila, Kecskeméti Péter, Kis Valentin Bence, Kürtös Laci, Nagy Dénes és Tarsoly Dániel alig várja, hogy részt vehessen e páratlan téli trekkingen. A szavazás 2013. december 10-én zárul, egy emberre csak egyszer lehet voksolni, de akár többet is támogathatunk egyszerre.

3

A Fjällräven Polar egyedi, mágikus és izgalmakkal teli élményt ígér távol az otthon melegétől, de cserébe érintetlen természeti környezetet és egy életre szóló kalandot nyújt a résztvevőknek.

Támogassuk együtt a magyarokat! Szavazni itt, a Fjällräven Polar honlapján lehet.

Képek: explorer archív – Kramer Zsolt