Róka-hegyi sziklamászás

Látogatás a mészkő-katlanban

Budapest egyik legkedveltebb kirándulóhelye, a Róka-hegyi kőfejtő Üröm határában fekszik, közvetlenül Csillaghegy fölött. Korábban is jártam már a kőfejtő mélyudvarában, s most, kezdő sziklamászóként érkezve újra megcsodálhattam panorámáját.

A terület mészköve és márgája rengeteget tud mesélni a letűnt korok makro-és mikrovilágáról egyaránt. A legszembetűnőbbek a mészkőben található, kihalt egysejtűek, a Nummulitesek. A terep önmagában rejteget némi veszélyt, mind a túrázók, de főként a sziklamászók szempontjából. A talaj morzsalékos, a sétautak csúszósak, a mészkőfal pedig könnyen omlik, ami szerencsétlen következményekkel is járhat.

Az eredeti időponthoz képest túránkat jócskán el kellett halasztanunk, ugyanis a Magyarországon védettnek nyilvánított hollók egy párja az egykori bánya nyugati sziklafalának peremére költözött, a tojásrakást pedig nem zavarhattuk meg jelenlétünkkel.

10516795586_cd39489463_oA hollónász kivárása után, már a nyárba hajolva, végre kezdetét vehette a várva várt sziklamászás. A kőfejtő szűkös bejáratán, a Béka-szoroson áthaladva az alacsonyabb, tizenöt méter magasságú, a sziklamászók által elnevezett Kristályfal felé vettük az irányt. A nevét a sziklafalat borító kalcitkristályokról kapta, amelyek igencsak kellemetlenné tudják tenni a mászás élményét, mert könnyen az ember tenyerébe fúródnak. Kezdőként meg kellett szoknom a magasságot is, korábban csak teremben másztam, mesterségesen kialakított fogásokba kapaszkodva. A sziklafalat elengedve zuhanni, a biztosítókötélre bízva életemet sem éppen biztató, ellenben adrenalin-dús élmény.

Kisebb sikerélményekkel gazdagodva indultam el a szemben lévő, tíz méterrel magasabb falhoz, ahol ugyan kristályok már nem nehezítik a mászók feladatát, azonban az omlékony mészkőfal meghódítása igencsak izgalmas lehet. Ezen a falon a magasságtól való félelmem még nagyobb méreteket öltött, egy-egy sziklaoromra kiállva nem láthattam az alattam meredő, kissé omlékony falat. Ottlétünk alatt szerencsére senkit sem ért súlyosabb baleset, azonban biztosítás, vagy várakozás közben többször is félre kellett ugranom, hogy elkerüljem az éppen mászó ember által lesodort, öklömnyi nagyságú mészkődarabokat.

Végeredményül néhány kisebb karcolással, és egy kósza, eltévedt kődarab okozta, enyhe bokazúzódással zártam e kalandos nyári napot.