A fű lehet a következő bio üzemanyagforrás?

A GrassMargins nevű projekt keretében azt kutatják a szakértők, hogy a különböző fűféléket hogyan lehetne megújuló energiaforrásként felhasználni.

A tudósok már sok nyersanyagot felhasználtak ahhoz, hogy kipróbálják, miből is lehetne nagy mennyiségben bio üzemanyagot előállítani. Még az alga sem volt kivétel. Most viszont a fűvel kísérleteznek. A GrassMargins névre keresztelt új európai kutatás ugyanis felfedezte, hogy a különböző pázsitfűfélék alkalmasak lehetnek bio üzemanyag előállítására.

Ha a projekt valóban sikeres lesz, akkor egy olyan megújuló energiaforrást biztosíthat az emberiség számára, ami az éghajlati adottságok függvényében gyakorlatilag szinte bárhol nő. A projekt fő célja, hogy olyan nagy kiterjedésű földterületeken kísérletezzen a kiválasztott fűfajták nevelésével, amelyek egyébként alkalmatlanok élelem, takarmánynövények termesztésére a termőföld minősége, aszály, magas sótartalom és egyéb körülmények miatt. A kutatásba különböző szervezetek és olyan neves felsőoktatási intézmények is bekapcsolódnak, mint a Sheffield Egyetem, a Svéd Agrártudományi Egyetem és a dublini Trinity College.

Miután a fűmagot elvetették, a különböző évelő fűfajtákat be lehet takarítani, majd évtizedeken át különösebb ráfordítás nélkül újra nőnek, és kitűnő alapanyagot jelenthetnek a biomasszában. Termesztésük rendkívül hatékony lehet a magas termőképesség és a széleskörű felhasználhatóság miatt.

Forrás: inhabitat.com, grassmargins.com