Megdőlt a hidegrekord Észak-Amerikában

Az amerikai Közép-Nyugat egyes területein mért legalacsonyabb hőmérséklet meghaladta a mínusz 30 Celsius fokot is. Ilyen hideg általában a déli sarkkör kietlen vidékén szokott lenni a zord tél folyamán. 

Az extrém időjárási körülmények majdnem 200 millió ember mindennapjait nehezítik meg hetek óta, és a szokatlan fagyos idő sajnos már több mint húsz halálos áldozatot is követelt. A hőmérsékletrekord az egész Egyesült Államok területén megdőlt, Alabama, Georgia, Tennessee, Arkansas, Michigan, Maryland, Ohio, Pennsylvania és New York államokban is kevesebbet mértek, mint az ilyenkor szokásos hőmérséklet.

A sajtóban máris felröppentek a Michigan állambeli Hell településsel kapcsolatos vicces megjegyzések, itt ugyanis mínusz 17 Celsius fokot mértek, és a város nevének jelentése nem más, mint a pokol. Az interneten pillanatok alatt megosztották, hogy olyan hideg van, hogy még a pokol is befagyott.

A leghidegebb azonban Minnesota államban, Embarrassban volt. Január 7-én a hőmérséklet itt csaknem átlépte a mínusz 40 Celsius fokos küszöböt is. Ilyen kivételesen fagyos időjárási körülmények között sapka és kesztyű nélkül jobb ha senki nem lép az utcára, ugyanis már tíz perc eltelte után is fagyási sérüléseket szenvedhet az óvatlan járókelő. Wisconsin államban a meteorológusok közzétettek egy olyan videót is, amelyben azt demonstrálták, hogy a forrásban lévő víz a szabadban szinte azonnal megfagy és hóvá alakul.

Még az egyébként olyan enyhébb időjárás uralta déli államokban is, mint Florida fagypont alá zuhant a hőmérséklet. Atlantában és Georgiában 25 fokkal mértek kevesbbet az ilyenkor szokásosnál. Az emberek Közép-Nyugaton még most is a hó alól próbálják kiásni magukat, mivel több mint 60 centiméter hó esett a napokban.

A sarkvidéki időjárási körülmények következtében óriási káosz uralkodik a közlekedésben is. Kedden közel 2700 repülőgépjáratot töröltek az Egyesült Államokban. Utasok százezrei rekedtek a repülőtereken arra várva, hogy végre megnyíljanak a kapuk a légi közlekedésben. Az utakon és a vasúti közlekedésben sem sokkal kedvezőbb a helyzet. Míg itthon kivételesen enyhe téli időjárásnak lehetünk szemtanúi a napokban, addig egész Amerika arra vár, hogy fellélegezhessen a fagyos sarkvidéki hideg fogságából.

 

Forrás: bbc.co.uk

Kép: weather.aol.com