Kiolvadtak az Alpok katonái

A melegebb időjárás miatt olvadó gleccserekből konzerválódva kerülnek elő az első világháború hegyekben harcoló katonái.

A Telegraph című brit lap napokban közzétett képes beszámolója szerint több mint 80 katona, többségében mumifikálódott teteme került elő a globális felmelegedés miatt visszahúzódó gleccserek takarásából, az olasz Alpokban. A hadi események Pieo körül zajlottak, ami a háború előtt az Osztrák-Magyar Monarchia területéhez tartozott, annak legmagasabban fekvő települése volt.

A 2000 méter fölötti magasságokban zajló harcok idején a katonák sok esetben a jégbe vájták a lövészárkokat, és az elesettek holtteste ezekben és a gleccserhasadékokban fagyott meg. Nem csak a katonák teste maradt meg nagyon jó állapotban a jég védelmében, de fegyvereik, személyes tárgyaik, sőt otthonra írt szerelmes leveleik is.

Az első világháborúban a terepet jól ismerő olasz és osztrák hegyivadászok gyakran szegődtek vezetőnek a katonák mellé, ám sok esetben maguk is a jégben lelték halálukat, ezért a helyi lakosok különösen érdeklődnek a feltárt maradványok iránt, hiszen nagyapáikat, dédapáikat találhatják meg.

A mintegy 2000 fős hegyi település közelében kiásott bunkert 2014 nyarától a hegymászók, illetve a vállalkozó kedvű turisták számára is látogathatóvá teszik.

forrás: szöveg és kép: telegraph.co.uk