TerraCycle

„Küldd a hulladékodat!”

A TerraCycle-t 2001-ben alapította meg Tom Szaky, a magyar származású fiatal a Princeton Egyetemről. A cég olyan hulladék anyagokat gyűjt, illetve alakít át, amelyek nehezen újrahasznosíthatóak. A TerraCycle ma már 23 országból gyűjti a szemétdombra ítélt csomagolásokat és termékeket, s ezzel a világ egyik leggyorsabb ütemben fejlődő zöld vállalatává nőtte ki magát.

Kezdetben a cég szerves trágyát állított elő gilisztaürülékből, amit használt üdítős palackokba töltöttek. A TerraCycle terméklistája az évek során folyamatosan bővült, míg 2007-ben Tom Szaky újabb ökohatékony ötlettel rukkolt elő. A cég szponzorált hulladékgyűjtésbe fogott, együttműködve csomagolt termékeket gyártó vállalatokkal. Projektjüknek köszönhetően született meg a világ első újrahasznosítható táskája, a Retote, amelyet használt műanyag szatyrokból állítottak elő.

4577240696_9250b5c1dd_bA hulladék- körforgalom első lépése, hogy a fogyasztók eljuttatják a cégnek az általuk felhalmozott hulladékot. A csomagszállítás ingyenes, és minden egységnyi elküldött hulladékért két forintot adományoznak a beküldő által kiválasztott jótékonysági szervezetnek. A TerraCycle a csomagolásokból és egyéb használt termékekből újra értékes nyersanyagot állít elő, főként műanyagok formájában, amelyek további gyártási folyamatokon esnek keresztül. A technológia által olyan minőségi termékek születnek, melyek környezetbarátak, mivel az általuk termelt hulladék sem a lerakókba kerül, hanem vissza a feladóhoz.

A TerraCycle egyik fő kezdeményezése a Chips Brigád, ami a chipsek, sós pálcikák, és egyéb ropogtatni valók csomagolásait fogadja szívesen. A cég arra ösztönzi a brigád tagjait, hogy lehetőség szerint újrahasznált zacskót vagy dobozt válasszanak a küldéshez is.

A Csikk Brigád nevezetű program keretein belül önkéntesek gyűjtik össze az eldobott cigarettacsikkeket, és a hamut, hogy abból új termékeket, például hamutartót állítsanak elő. A résztvevők gyűjtőmunkájukért pénzjutalomban is részesülnek. Budapest egyik neves romkocsmája is bekapcsolódott a Terracycle csikk-gyűjtő programjába. A csikkekben maradt dohányból és a cigarettapapírból komposztálás útján minőségi termőföld készül, a filterből, és a műanyag részekből pedig szinte bármilyen, műanyag alapú árucikk elkészíthető.

A TerraCycle projektjébe bárki bekapcsolódhat, legyen az magánszemély, vagy éppen vendéglátó ipari létesítmény. A cél mégis közös: globális problémák orvoslása szerte a világon.