A világ legnagyobb távcsöve

Készülőben van a világ legnagyobb távcsöve, melynek pontos helyét a chilei Atacama-sivatagban jelölik ki júniusban, méghozzá a 3000 méteres Cerro Armazonas hegyen. Ahhoz, hogy a Föld hatalmas „szeme” elkészülhessen, le kell gyalulni a hegy tetejét, ami többek között tájvédelmi kérdéseket is felvet.

A jelenleg még csak gondolatban létező European Extremely Large Telescope (E-ELT) a Kanári-szigeteken üzemelő, 10,4 tükörátmérőjű Gran Telescopio Canarias-t fogja letaszítani trónjáról. Az E-ELT 42 méteresre tervezett átmérőjével csaknem négyszeres fölénnyel szárnyalja majd túl az aktuális első helyezettet. Ez azt jelenti, hogy több mint százszor érzékenyebb lenne 10 méteres társainál, a Canariasnál, és a hawaii Keck iker teleszkópoknál.

távcső2

Miért is van szükségünk a gigászi méretekkel bíró optikai eszközre? Az asztrofizikusok szerint a szerkezet jócskán növelné eddigi ismereteinket, főként az exobolygók, a szupernehéz fekete lyukak, a sötét anyag, és a Világegyetem energiájának nagy részét kitevő sötét energia tanulmányozását illetően, ám a sokak fantáziáját megmozgató Földön kívüli élet kutatása is a teleszkóp palettájára kerül majd.